Technische sector luidt de noodklok: ‘Nauwelijks geschikte opleidingen’

Er is een tekort aan geschikt personeel binnen de technologische sector. Werknemers moeten zich laten omscholen omdat hun werkzaamheden zijn veranderd, maar er zijn te weinig opleidingen. Ondernemersorganisatie FME pleit voor een noodfonds.

De technische sector luidt de noodklok. Ondanks jarenlange zoektochten naar meer geschikt personeel staan de bedrijven voor een groot probleem. Voor 60.000 vacatures zijn geen geschikte kandidaten te vinden.
 

Benodigde bijscholing

Er stromen wel meer studenten naar technische universiteiten, maar vervolgens worden daar studentenstops ingesteld. Tegelijkertijd krimpt de beroepsbevolking en moeten jaarlijks 40.000 werkenden worden bijgeschoold omdat hun werk zo is veranderd dat hun kennis niet meer voldoet. Voor die werkenden zijn nauwelijks geschikte opleidingen te vinden.

Het onderwijssysteem kraakt, stelt FME. ,,We moeten af van het idee dat we een generatie voor een diploma opleiden. Iedereen moet zich zijn hele carrière kunnen ontwikkelen’’, aldus FME-voorzitter Ineke Dezentjé.
 

Noodfonds

De ondernemersvereniging pleit voor een noodfonds om alle werkenden de scholing te kunnen geven die ze nodig hebben om te kunnen blijven werken. Ook zou iedereen zelf een budget moeten krijgen om te kunnen beslissen welke studie of cursussen ze willen volgen. Daarvoor moeten snel passende opleidingen komen.

Dezentjé: ,,Als we niet opschieten, raken we onze positie als kenniseconomie kwijt en vertrekken grote bedrijven naar andere landen waar wel genoeg goed personeel is.’’

Tekst: Ellen van Gaalen
Bron: AD/Dagblad van het Noorden