Technologische innovaties bezorgen 1 op de 5 werknemers werkstress

Technologische vernieuwingen kunnen heel fijn zijn op het werk, maar er blijkt ook een andere kant aan te zitten. Eén op de vijf kantoorprofessionals ervaart namelijk werkstress door technologische innovaties. Dat laat recent onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) zien.

Onder de vernieuwingen worden onder meer nieuwe IT-tools, nieuwe zakelijke apps en andere digitale innovaties geschaard. Mannen hebben hier wat meer last van dan vrouwen. Bij eerstgenoemde groep ervaart 24 procent de werkstress. Bij vrouwen is dit 17 procent.
 

Negatieve consequenties

Deze stress heeft in 14 procent van de gevallen negatieve consequenties op het werk, dan wel op de gezondheid van de werknemer. Anke Algera, voorzitter van de NBPO maakt zich zorgen: “Wij vinden het signaal dat zoveel mensen stress ondervinden door digitale innovaties zorgwekkend. Het is bovendien vaak onnodig: veel stress kan voorkomen worden als zowel werkgevers als werknemers goed voorbereid zijn op technologische vernieuwingen.”
 

Meer werk vs. sneller werken

Terwijl veel digitale tools gericht zijn op slimmer werken, geeft 15 procent van de respondenten aan dat technologische vernieuwingen juist tot meer werken leiden. Een mogelijk oorzaak kan zijn dat 24 procent geen training of duidelijke instructies krijgt bij de lancering van een digitale innovatie. 29 procent geeft aan dat ze door onervarenheid met de tools en drukte er onvoldoende aan toekomen om de technologische tools die beschikbaar zijn te gebruiken.

Dat laatst blijkt een gemiste kans, gezien bijna de helft van de respondenten is van mening dat de vernieuwingen ervoor zorgen dat het werk sneller kan worden uitgevoerd. Zij erkennen de positieve effecten.
 

Andere cijfers:

  • Meer dan 70% is van mening dat technologische vernieuwingen motiveren, doordat het werk efficiënter uitgevoerd kan worden.
  • 60% zegt dat digitale tools het werk makkelijker maken.
  • Voor 29% wordt het werk leuker door technologische innovaties.