Tekort aan IT-specialisten, maar in Groningen zijn ze volop beschikbaar

Er is een nijpend tekort aan IT-specialisten. Er zijn doorgaans te weinig kandidaten om de vacatures op te vullen. Werkgevers zouden wat dat betreft eens wat meer in de regio moeten kijken. In Groningen of Zeeland zijn namelijk volop IT’ers beschikbaar. Dat conculdeert Monsterboard na een onderzoek.

De krapte in de Randstad is er niet in Zeeland en Groningen. Daar waren in het derde kwartaal van 2017 respectievelijk (gemiddeld) 66 en 157 IT’ers op zoek naar werk. ,,Het gaat hierbij om beroepen als software- en applicatieontwikkelaars, systeemanalisten, systeembeheerders en technici op het gebied van procesbeheer en voor de werking van informatie- en communicatietechnologie”, zegt Monsterboard.

,,Werkgevers moeten echt creatiever worden in de benadering van kandidaten, zoeken buiten de regio is alvast een mooi begin”, aldus Sander de Bruijn, marketingdirecteur bij Monsterboard.

 

Vrouwen

In de onderzochte beroepen is gemiddeld slechts 18,1% van de specialisten vrouw. Een veel te laag percentage, vindt De Bruijn. ,,Het zou mooi zijn als meer vrouwen voor een studie of beroep in de IT kiezen, dat kan een goede oplossing zijn voor de krapte op de IT-arbeidsmarkt. Maar daar moeten we wel wat voor doen. We merken dat de IT nog niet een hele aantrekkelijke branche is voor veel vrouwen omdat het technische aspect als minder aantrekkelijk wordt ervaren.”

 

Reistijd

Uit het onderzoek blijkt verder dat IT’ers het geen probleem vinden om wat verder te reizen voor hun werk. Drie kwartier tot een uur in de auto zitten wordt niet als vervelend ervaren. Thuiswerken is ook een goed alternatief voor bijna 30 procent van de specialisten.