Thuiswerker? Een derde van de Nederlanders denkt dat je minder hard werkt

Een derde van de Nederlanders, 37 procent, denkt dat thuiswerkers minder hard werken dan collega’s op kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl uitgevoerd door Panelwizard, onder 1.070 werkende Nederlanders.

Wie thuis werkt, zegt vaker onder werktijd bezig te zijn met privézaken. Dat gaat dan onder meer over bellen, berichten sturen en het gebruik van Facebook. Vrouwen die thuis aan de slag gaan, hebben meer discipline dan mannen. 81 procent zegt privéactiviteiten uit te voeren, tegenover 91 procent bij de mannen.

,,Het lijkt erop alsof thuiswerkende mannen het er onder werktijd lekker van nemen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. ,,Ik probeer dit te voorkomen door goede afspraken te maken met alle medewerkers, zowel mannen of vrouwen. Alleen echt zeker zijn van wat diegene thuis uitspookt, ben je nooit. Uiteindelijk komt het neer op vertrouwen.”

 

Eerlijk

Mannen zijn tegelijkertijd ook eerlijk: ze vinden zichzelf minder bedreven in het thuiswerken dan vrouwen. 40 procent vindt zichzelf minder productief, bij de vrouwen is dat 33 procent. Ook afleiding vormt een factor.

Franke: ,,Vrouwen blijken een betere discipline te hebben wanneer het op thuiswerken aankomt. Misschien hebben mannen de sociale controle van het kantoor meer nodig om gefocust te blijven. Voor mijzelf geldt dit in ieder geval wel.”

 

Stofzuigen

Wie thuis aan het werk gaat, komt eerder in de verleiding de stofzuiger te pakken of tussendoor een wasje te draaien. 83 procent van de ondervraagden vindt dat dat prima moet kunnen.  Franke: ,,Collega’s op kantoor gaan bijvoorbeeld ook gewoon een rondje lopen, pakken koffie of staan even te kletsen. We zijn tenslotte geen robots, maar mensen.”