Topman van ‘het nieuwe Tesla’ deelt 189 miljoen euro uit aan vijftig werknemers

Trevor Milton, topman van de elektrische vrachtwagenbouwer Nikola, deelt voor 189 miljoen euro aandelen uit aan zijn eerste vijftig werknemers. ,,Ze hebben Nikola groot gemaakt”, zegt de excentrieke CEO van het bedrijf dat wordt omschreven als ‘het nieuwe Tesla’. Omgerekend krijgt elk van die werknemers gemiddeld 3,8 miljoen euro.

Het bedrijf Nikola is een ware beurssensatie. Sinds het op de technologiebeurs Nasdaq noteert, ging het aandeel steil omhoog. In juni was het bedrijf even 30 miljard dollar (zo’n 25 miljard euro) waard – op dat moment meer dan Ford of Fiat Chrysler – terwijl er nog geen inkomsten zijn. Nikola Motor Company ontwikkelt vrachtwagens en pick-ups die rijden op elektriciteit en waterstof, maar de eerste moet nog verkocht worden.

Beurswaarde gehalveerd

Intussen is de beurswaarde bijna gehalveerd. Maar dat weerhoudt de CEO er niet van om zijn eerste vijftig werknemers flink in de watten te leggen. Hij schenkt hen 6 miljoen van zijn aandelen, goed voor een waarde van 233 miljoen dollar of 189 miljoen euro. Dat kondigde hij zelf aan op Twitter.

Of iedereen evenveel krijgt, is niet duidelijk, maar omgerekend komt het neer op 3,8 miljoen euro per werknemer. De gelukkigen kunnen hun aandelen verzilveren vanaf 30 november.

Trevor Milton zegt dat hij die aandelen aan zijn werknemers beloofd heeft toen hij hen in dienst nam. ,,Toen ik dit bedrijf startte, was ik op zoek naar de beste werknemers ter wereld. Het was een enorm risico. De kans dat we zouden slagen was zo goed als onmogelijk. Gelukkig kreeg ik vanaf dag één steun van een ongelofelijke groep medewerkers.”

 

Warren Buffet

Volgens de ‘Bloomberg Billionaires Index’ bezit Trevor Milton (37) een fortuin van 4,6 miljard dollar (3,9 miljard euro). Hij beweert geen plannen te hebben om aandelen van zichzelf te verkopen. Mogelijk zullen de aandelen die hij heeft weggegeven, in de toekomst miljarden waard zijn. ,,Wie zal het zeggen”, aldus Milton. ,,Maar ik kom mijn belofte na.” Enkele van de eerste vijftig medewerkers blijken het bedrijf trouwens al verlaten te hebben. Zij betreuren nu wellicht hun vertrek.

Nikola Motor Company ontwikkelt onder meer elektrische vrachtwagens.

Nikola Motor Company ontwikkelt onder meer elektrische vrachtwagens. © Nikola Motor Company

Bron: ad.nl
Foto: Nikola Motor Corporation ontwikkelt vrachtwagens en pick-ups die rijden op elektriciteit en waterstof. © Nikola Motor Corporation/Reuters