Transportbedrijven in Noord-Nederland vallen om. Wat is er aan de hand?

In de regio Emmen vielen in korte tijd twee transportbedrijven om. Beide gaven aan dat de moordende concurrentie, vooral vanuit Oost-Europa, heeft bijgedragen aan hun faillissement. Wat is er aan de hand in transportland?

Volgens Edwin Atema van de FNV is er sprake van een vicieuze cirkel binnen de transportsector. De bikkelharde concurrentie en de lage marges komen volgens hem voort uit de toenemende inzet van vooral Oost-Europese chauffeurs die tegen lagere lonen werken. ,,Waar een chauffeur uit Emmen bijvoorbeeld 4000 euro kost, ben je met iemand uit Moldavië voor iets van 1500 euro klaar, inclusief werkgeverslasten. Dat zijn gigantische verschillen.”

Om die concurrentieslag het hoofd te bieden richten sommige Nederlandse bedrijven een dochteronderneming op in Oost-Europa. Dankzij deze stap hoeven zij vrachtwagenchauffeurs in die landen minder salaris te betalen. Maar regelmatig komt het voor dat deze vestigingen gewoon vanuit Nederland worden aangestuurd. Een schijnconstructie, dus, en daarom illegaal. Atema: ,,Door op deze manier de kluit de belazeren hebben sommigen grof geld kunnen verdienen. Met als gevolg dat de Nederlandse vervoerders elkaar het graf in concurreren.”

Lees meer over deze situatie op dvhn.nl. (Rien kort doet uitgebreid verslag).