Twee miljoen subsidie voor opleiden 3400 vakmensen voor energietransitie

Het Regionaal Investeringsfonds mbo steekt twee miljoen euro in een Noordelijk project om 3400 vakmensen op te leiden voor de energietransitie.

 

Aan het project, Energy College, werken onder meer de roc’s Friese Poort, Friesland College, AOC Terra en Nordwin mee als ook de gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân. Verder zijn er 45 bedrijven uit Noord-Nederland bij betrokken.

Doel van Energy College is om mensen op te leiden die kunnen helpen bij de overstap van fossiele naar duurzame energie. Het gaat om de opleiding van 2400 studenten in de komende vier jaar en de omscholing van 1000 zittende werknemers.

Verder wordt geïnvesteerd in de werving van studenten voor technische opleidingen. Driehonderd docenten en praktijkopleiders krijgen de ruimte om zich verder te ontwikkelen op het gebied van energietransitie en duurzame alternatieven.

Het RIF is een regeling van de Dienst Uitvoering Subsidies en Instellingen (DUO) om de samenwerking tussen mbo-scholen en het lokale bedrijfsleven te verbeteren. Eerder werd al een subsidie toegekend aan onder meer de Yacht Builders Academy in Sneek, een samenwerking van Friese Poort en De Vries Scheepsbouw.