Tweehonderd Drachtster werknemers krijgen Chinese baas: Philips-divisie voor 4,4 miljard verkocht

Philips verkoopt voor 4,4 miljard euro zijn divisie voor huishoudelijke apparaten aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital.

Die transactie raakt tweehonderd Philips-medewerkers in Drachten. Zij hoeven niet te verhuizen. Hetzelfde geldt voor de 600 medewerkers op het hoofdkantoor in Amsterdam. De divisie Domestic Appliances (huishoudelijke apparaten) telt 7500 werknemers, verdeeld over vijf fabrieken. Het bedrijfsonderdeel boekte vorig jaar een omzet van 2,2 miljard euro.

Na bekendmaking van de overname won het aandeel Philips 1,7 procent en was daarmee de sterkste stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Oud-Harlinger Henk Siebrand de Jong leidt vanuit Philips de verkoop. Het concern vindt de fabricage van koffiezetapparaten, strijkijzers, airfryers en stofzuigers niet meer bij de bedrijfsstrategie passen. Philips concentreert zich voortaan op zorgtechnologie en persoonlijke verzorging.

Onder die laatste categorie valt de scheerapparatenfabriek in Drachten. De Drachtsters die wel over gaan naar Hillhouse Capital werken merendeels op het innovatiecentrum. De Chinezen betalen 4,4 miljard euro voor de huishoudtak.

Daarvan is 3,7 miljard voor de huishoudtak zelf. De Chinese investeringsmaatschappij betaalt daarbovenop ongeveer 700 miljoen euro om de naam Philips de komende vijftien jaar te mogen blijven gebruiken. Ook enkele andere merken zoals die van koffiemachinemaker Saeco vallen onder de deal. Die licentieovereenkomst is na afloop van de periode te verlengen.

Hillhouse Capital is in 2005 opgericht door zakenman Lei Zhang. ,,We sluiten aan bij de missie van Philips om producten van hoge kwaliteit te leveren die een gezonde en bevredigende levensstijl voor consumenten over de hele wereld ondersteunen’’, zegt Lei Zhang.

Volgens de Bloomberg Billionaires Index bezit de Chinese zakenman een vermogen van ruim 5,5 miljard dollar. Zijn investeringsmaatschappij beheert zo’n 100 miljard dollar, dat onder andere uitstaat bij technologiebedrijven. ,,We kijken ernaar uit om met Hillhouse samen te werken om extra groeimogelijkheden te benutten’’, aldus topman De Jong van Domestic Appliances.