U hoort nog van ons (welnee)

Een foute grap, een dom antwoord of een lange stilte is dodelijk in een sollicitatiegesprek. Nog erger is je schoenen uittrekken of je vastketenen aan tafel. Hoe moet het wel?

Een soepel en succesvol sollicitatiegesprek: voorbereiding, voorbereiding en voorbereiding

Het zweet in de handen, het hart in de keel en de stresshormoonproductie door het dak. Dat kan aangenaam zijn als je in het voorste achtbaankarretje zit, maar is beduidend minder aan de tafel met een sollicitatiecommissie voor je als vragenvuurpeloton. Een fout antwoord is zo gegeven, een misser gemakkelijk gemaakt. En er zijn natuurlijk tienduizend manieren waarop je het sollicitatiegesprek weergaloos kunt verknallen.

Volgens de experts hangt hoe soepel en succesvol het verloopt af van drie dingen: voorbereiding, voorbereiding en voorbereiding.

Voor een stoomcursus van de absolute dont’s qua sollicitatie-etiquette volstaat het (her)kijken van zijn gesprekspartners te persoonlijk knuffelt. Scenaristen zijn van nature beroepsfantasten – in werkelijkheid zal een sollicitatie toch niet zo de spuigaten uitlopen? Jawel hoor. BadJobInterviews.com uit Amerika verzamelde een fraaie collectie blunders en bloopers uit de beroepspraktijk. Dat levert surrealistische staaltjes op van soms letterlijk boeiende gesprekken, zoals het geval van de sollicitant die zich bij aanvang met handboeien vastketende aan de tafel. En hoewel het altijd een pre is om iets van je persoonlijkheid door te laten schemeren, is het maar zeer de vraag of je dat het beste doet door tijdens het gesprek je schoenen uit te trekken en je teennagels te knippen.

Een rondgang fenomenen waarvan je dacht dat die al lang en breed waren uitgestorven – denk aan diepe decolletés, overdadige make-up en ongepaste kleding – blijken hardnekkiger te zijn dan gedacht.

 

DRESSCODE
Aaltje Vincent, al meer dan 25 jaar loopbaangeleider en auteur van bestsellers als Sollicitatiegesprekken doe je zo: ,,In je gewone plunje verschijnen bij een sollicitatie, dat vind ik zo respectloos. Als werkzoeker zit je heus niet per se aan een mantelpak of driedelig kostuum vast. Een gothic type met piercings is niet per definitie kansloos – als steengoeie ICT’er die bij TomTom langs gaat. Maar die baan als receptionist bij Nationale Nederlanden kan hij vergeten. Je moet weten wat de dresscode op de vloer is.

Vervolgens is de truc om je nét wat beter te kleden.” ..Mijn tip is om van tevoren, onopvallend, bij de poort of uitgang te kijken wat de potentiële collega’s dragen. En doe dat dan niet op vrijdag.” Als het aan Vincent ligt, brengt de sollicitant sowieso wat tijd om de hoek van het kantoor door. ,,Iedereen met een gezond verstand snapt dat het een doodzonde is om te laat te komen op een sollicitatiegesprek. Maar té vroeg komen kan net zo funest zijn. Mensen snappen niet hoe belastend dat is voor de interviewers, zo iemand die al een half uur van tevoren in de lobby zit.” ,,Ben je te vroeg, wacht dan ergens om de hoek en meld je tien minuten voor aanvang. Zo kom je ook niet in de verleiding om in de wachtkamer nog even met die beste vriend of vriendin te bellen of te appen, want dat pakt soms ook catastrofaal uit. Mensen beseffen te weinig dat het sollicitatiegesprek begint op het moment dat je in beeld komt.”

,,Een mooie anekdote is de dame die solliciteerde op een functie in de duurzame sector en voor de gelegenheid de auto van haar man had geleend. Een BMW. Haar aankomst op de parkeerplaats werd gezien. Tja, die had er beter aan gedaan om op een ov-fiets te komen.”

 

ZOEKTOCHT
In de crisis kreeg Emily Harmsen geen contractverlenging. De zoektocht naar een nieuwe baan, en alle vragen en valkuilen op zien dat je relevante kennis hebt voor de te vervullen functie, door interessante linkjes of artikelen te delen. Of laat zien dat je over de juiste connecties in het werkveld beschikt. Zulke zaken werken in jouw voordeel. Het moet wel kloppen met de realiteit.”

Krijg je de gierende zenuwen niet in bedwang of mis je het talent om je winnende persoonlijkheid op het moment suprême goed over het voetlicht te brengen? Dan kun je een beroep doen op mensen als Jeroen de Blij. De trainingsacteur helpt zijn klanten via rollenspel hun beste beentje voor te zetten bij het gesprek.

 

‘Mensen beseffen te weinig dat het sollicitatiegesprek begint op het
moment dat je in beeld komt’

 

SLAP HANDJE
,,Het gros van de mensen focust zich enkel en alleen op de inhoudelijke kant, terwijl het erg nuttig is als je weet hoe je in elkaar steekt en hoe je overkomt. Geef je van nature een slap handje? Het helpt als je je daar bewust van bent. Je hoeft van mij niet de acteur uit te hangen en je anders voor te doen, maar hoe krachtig is het als je bij binnenkomst durft toe te geven dat je best gespannen bent? De tegenpartij kan zich daar in acht van de tien gevallen aan relateren.

En die twee die het ‘zwak’ vinden? Je moet je afvragen of je wel voor zo iemand wilt werken.” ..Het is belangrijk dat wat je vertelt en hoe je je gedraagt met elkaar overeenkomen. Zit je als een adhd’er te stuiteren op je stoel, beweer dan vooral niet dat je zeer introvert en bedachtzaam bent. De impact van nonverbale communicatie wordt vaak onderschat, maar in de eerste halve seconde van de kennismaking is het oordeel al gevormd. Je hebt echter altijd de kans het bij te draaien.’’