Unis Group: Technische puzzels en culinaire hoogstandjes

Kantine? Hebben ze niet bij Unis Group in Grou. Een restaurant. Dat wel. Met nog nét geen Michelinster. De faciliteit is alleszeggend over hoe de wereldspeler op het gebied van industriële elektronicareparaties met zijn mensen omgaat.

Dagvers schelvisje, of liever een kipburger met zelfgemaakte barbecuesaus en roseval aardappeltjes? Keuze te over bij de saladebar, verse smoothie erbij. En dan al die toetjes om uit te kiezen. Over de secundaire arbeidsvoorwaarden hoeven ze bij Unis Group in ieder geval niet te klagen. Dat doen ze ook niet, de dik 250 medewerkers in Grou. Die houden zich vooral bezig met de reparatie van industriële elektronica. Dagelijks komen er vrachtwagens vol binnen, vanuit heel Europa. Van drivers tot servomotoren, van stuursystemen tot robotelektronica. Elk jaar voert het bedrijf zo’n 45.000 reparaties uit. ,,Allemaal mooie uitdagingen voor onze mensen. Want het komt regelmatig voor dat er dingen tussen zitten die ze voor het eerst onder ogen krijgen’’, vertelt directeur Peter de Vries. ,,Iedereen leert elke dag bij.’’ Bedrijven als Unilever, Renault, Mercedes- Benz en nog 12.000 klanten wereldwijd vertrouwen er allemaal op dat hun defecte onderdelen in Grou weer gerepareerd worden, zodat het productieproces voort kan.

In de hele wereld maakt Unis Group stappen. Want behalve in Grou zijn er reparatievestigingen in China, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. En dan heeft Unis Group nog een hele serie vestigingen in verschillende landen. Dat zijn locaties waar telemarketeers en accountmanagers dag in dag uit bezig zijn nieuwe bedrijven op de voordelen van Unis te wijzen. ,,Ja, we groeien hard. Elk jaar tussen de 10 en 15 procent’’, zegt De Vries. ,,Dat is ook mooi voor onze medewerkers, die een tijdje naar één van onze andere vestigingen mogen. Dat is prachtig, om je even helemaal in een andere cultuur onder te dompelen.’’

 

ROBOTPARK
Unis Group is veel meer dan een platte reparatiewerkplaats. Voor de klanten van het bedrijf is het van het grootste belang dat hun onderdelen snel gemaakt worden én dat ze het blijven doen. Daarom heeft Unis Group testfaciliteiten waarvan je oren gaan klapperen. Een compleet robotpark staat er bijvoorbeeld. Technisch directeur Meint van der Veen: ,,Dat zijn de robots die onze grote klanten in de automotive gebruiken. Daarin kunnen we de gerepareerde onderdelen direct testen.’’ Kwaliteit is het sleutelwoord. Onderdelen worden schoongemaakt voordat zeworden gerepareerd. Printplaten verdwijnen in een bak vol gedemineraliseerd water, andere elektronica in de vaatwasser. Dat kan dus, tenminste onder de gecontroleerde omstandigheden in Grou. Reparatie en onderhoud zijn van belang. Grote concerns brengen hun vitale onderdelen ook naar Unis Group voor zogeheten premaintenance: controle en aanpassingen die voorkomen dat er defecten optreden. De Vries: ,,En we moeten wendbaar zijn. Als een fabriek stil komt te liggen, is dat een financiële ramp. Dus zorgen wij dat het kapotte onderdeel snel gemaakt is. En desnoods brengen we het midden in de nacht met de taxi terug.’’ En dan is er nog de uitgebreide verkoopafdeling.

Het magazijn in Grou is indrukwekkend. Daar ligt allemaal elektronica die veelal nergens anders meer te krijgen is. Van producten die niet meer gemaakt worden bijvoorbeeld, die soms vele jaren geleden al uit productie genomen zijn. Unis heeft ze nog liggen. Meer dan 35.000 verschillende onderdelen liggen op voorraad. In het internationale callcenter op de verdieping worden bedrijven uit de hele wereld benaderd om zaken met Unis Group te doen. In heel veel talen, op heel veel momenten van de dag.

 

‘WE LEREN ELKE DAG BIJ IN EEN LEUKE CLUB MENSEN MET ALLERLEI NATIONALITEITEN’

 

UITDAGINGEN
Een bedrijf dat groeit, dat van groot belang is voor de bedrijfsvoering van zijn klanten. Waar amper managementlagen zijn en de uitdagingen voor techneuten groot. Én waar niemand zich hoeft af te vragen wat ie vanavond weer eens moet eten. Logisch dat het verloop laag is, dat medewerkers er vaak jaren blijven. De Vries: ,,Dat is wat we willen. Zodat onze mensen steeds beter worden in wat ze doen. We zijn een groot bedrijf intussen, maar willen het gevoel van een kleine, platte organisatie houden. Daarom staan er in het restaurant lange tafels. Daar zitten de mensen van alle afdelingen naast elkaar lekker te eten. Techneuten kletsen met de dames die op het callcenter buitenlandse bedrijven benaderen, verkopers prikken een vorkje met testers.’’ Elk jaar worden met kerst de medewerkers van alle Europese vestigingen ingevlogen voor een groot feest. De jaarlijkse uitstap naar festival Oerol op Terschelling is legendarisch, de sportsponsoring bindt ook. UNIS Group is al bijna vier jaar hoofdsponsor van de ijshockeyers uit Heerenveen, De Unis Flyers. Medewerkers zijn altijd welkom om een wedstrijd bij te wonen. ,,Ja, volgens mij zijn wij echt een bedrijf waar je wilt werken, waar de mogelijkheden groot zijn’’, vertelt Meint van der Veen. ,,Ik zelf kwam hier als tester binnen en klom op tot technisch directeur. Kan gewoon.’’

 

NIEUWE MEDEWERKERS
Unis Group is prominent aanwezig in Ambitie JobCafé want het bedrijf heeft continu behoefte aan nieuwe medewerkers. Techneuten vooral, maar ook meertalige mensen die buitenlandse bedrijven kunnen benaderen. Woon je te ver van Grou? Geen probleem. In de bedrijfswoning is ruimte voor je.

Bekijk hier de actuele vacatures van Unis Group en solliciteer direct.