*Update* Medewerkster Douglas Leeuwarden met hoofddoek mag alleen nog in magazijn werken

Parfumeriezaak Douglas in Leeuwarden. Foto: Anton Kappers
bron: lc.nl

Op Facebook is woensdag een discussie losgebarsten over het kledingbeleid van parfumeriewinkel Douglas in Leeuwarden. Een medewerkster van de winkel aan de Nieuwestad zou alleen nog in het magazijn mogen werken, omdat zij sinds enige tijd een hoofddoek draagt.

 

Een vaste klant van de Leeuwarder Douglas-vestiging was het opgevallen dat de medewerkster, die eerst geen hoofddoek droeg en deze later wel ging dragen, vervolgens niet meer in de winkel stond om klanten te helpen.

Na een vraag hierover kreeg deze vaste (en tevreden) klant te horen dat de hoofddoek de reden hiervoor was. Zij klaagde hierover in een bericht op Facebook.

Duizend reacties

In een dag tijd kwamen er zo’n duizend reacties binnen op haar ‘post’. De meeste mensen waren niet te spreken over Douglas, sommigen gaven zelfs aan nooit meer iets te gaan kopen bij de parfumeriezaak.

Op Facebook verscheen in de loop van woensdag tevens een reactie van Douglas Nederland. Deze reactie is inmiddels weggehaald. De parfumeriewinkel was woensdagavond niet bereikbaar voor verder (mondeling) commentaar.

In de reactie op Facebook stond allereerst: ‘Draag altijd een parfum … Dat is één van de regels uit de kledingvoorschriften voor onze verkoopmedewerkers die in onze stores werken. Waarom? Omdat we het belangrijk vinden dat onze storemedewerkers lekker ruiken. Dat is toch wel het minste dat je van een parfumerie mag verwachten.’

Ook andere regels

De verklaring ging verder: ‘Naast deze regel, bevatten onze kledingvoorschiften ook andere regels. Eentje daarvan is dat het onze verkoopmedewerkers niet is toegestaan om kleding te dragen die uiting geeft aan politieke, filosofische of religieuze overtuigingen.’

En: ‘Onze verkoopmedewerkers zijn ons visitekaartje. Daarom vinden wij het belangrijk dat wij neutraliteit en eenheid uitstralen. En daarom dragen onze verkoopmedewerkers neutrale, zwarte kleding, een shawl van Douglas en een badge.’

‘Wij nemen de recente berichtgeving over dit onderwerp heel serieus. Wij zijn tegen elke vorm van discriminatie. Juist daarom hebben wij al jarenlang onze kledingvoorschriften, zodat er voor iedereen duidelijkheid is: wij zijn volledig neutraal en willen dat ook uitstralen. Zo kan iedereen zich bij ons welkom voelen!’

 

 

UPDATE  18-5-2018

Parfumerie Douglas gaat haar kledingbeleid aanpassen. Dat doet het bedrijf in reactie op de ophef die is ontstaan nadat bekend werd dat een medewerkster van het filiaal in Leeuwarden niet meer in de winkel mocht werken omdat ze een hoofddoek draagt. Ze moest in het magazijn werken. Wat er precies verandert, weet Douglas nog niet.

 

,,Douglas betreurt ten zeerste dat er zoveel commotie is ontstaan door haar kledingbeleid en neemt alle reacties zeer serieus”, schrijft de keten in een persbericht. ,,Wij zullen het kledingbeleid daarom aanpassen. Daar hebben wij wel wat tijd voor nodig. Wij zullen onze medewerkers hieromtrent zo snel als mogelijk informeren. Het is nooit onze bedoeling geweest om met ons kledingbeleid mensen te kwetsen. Onze winkels zijn er natuurlijk voor iedereen!”

Een klant van de parfumerie aan de Nieuwestad beklaagde zich op Facebook over het feit dat een medewerkster van de winkel niet meer in de winkel zou mogen staan sinds ze een hoofddoek draagt. Het Facebook-bericht is inmiddels verwijderd, evenals de reactie die Douglas gaf maar de ophef was enorm.