Vakantiebaantjes genoeg, maar jongeren willen steeds minder vaak

Vakantiebaantjes genoeg deze zomer, maar steeds minder jongeren willen ze. Waarom niet? En waarom juist wél een zomerbaan?

De scholier die komende weken in het Noorden een extra zakcentje wil, vindt zó een vakantiebaantje. Er is door de economische groei werk genoeg. Maar mensen vinden is steeds lastiger.
 

Vacatures

„Er zijn nog nooit zo weinig jongelui die willen werken als dit jaar”, zegt Lusanne Boes, vestigingsmanager van uitzendbureau Jobdirekt uit Emmen. „Je moet ze over de streep trekken.” Een kwestie van motivatie, denkt ze. Uit noodzaak vult ze de vacatures voor scholieren op met reguliere werkzoekenden.

„De hele dag het terras vegen vinden jongeren ook niet leuk”, aldus Bea Lenten, regiomanager Noord-Nederland van Fonville Schoonmaakbedrijven. Oftewel: wisselende werkzaamheden zorgen wel voor animo. Maar ook zij vindt steeds lastiger personeel: „Vooral omdat we een beperkt aantal uren bieden.”
 

Voor een euro meer

Bij YoungCapital heeft vestigingsmanager Rowena Drenth nog geen problemen. „Wij hebben zo’n grote poule waaruit we vissen.” Dat geldt vooralsnog ook voor regiomanager van uitzendbureau Timing, Sven Veldhuizen. Al wordt het lastiger door een verschuiving: „Doordat jongeren weer keuze hebben, gaan ze makkelijker voor een euro meer ergens anders werken.” Al maanden van tevoren de vakantieplanning regelen, lukt niet meer. „Het is vaker ad hoc”, zegt hij. „En niet meer zes weken fulltime, omdat jongeren er al iets naast hebben.”

Dat laatste bevestigt hoogleraar arbeidsmarkt Jouke van Dijk. „Tegenwoordig is het heel normaal om het hele jaar door een baantje te hebben. Ik kan me voorstellen dat de jeugd daar in de zomer extra werkt.”
 

Leroy werkt in Duitsland

Leroy Wenneker (18) uit Weiteveen werkt over de grens. De derdejaars student elektrotechniek staat achter de lopende band bij Emsland Frischgeflügel, een kippenslachterij in het Duitse Haren. Kipfiletjes bijsnijden, als er nog vel of bot aan zit. „Dat doe ik nu driekwart jaar. En in de zomer ga ik zeker meer werken, als het kan fulltime.” Hij moet nog een week naar school en dan kan hij los. Waarom hij in Duitsland werkt? „Het verdient goed. Stukken beter dan in Nederland.” Hij zit op zo’n negen tot elf euro per uur. „Ze kennen in Duitsland geen minimumloon voor jongeren. Iedereen krijgt hetzelfde betaald, dus leeftijd maakt niets uit.” Van de verdiende centen betaalt hij onder meer zijn zomervakantie.

 Leroy Wenneker (20) gaat van z’n verdiende geld op vakantie

 

Tim werd getipt via Facebook

Tim de Boer is 20 en sinds december klaar met zijn MBO-opleiding. Om de tijd te overbruggen tot de start van het nieuwe schooljaar, werkt de student uit Siddeburen sinds ruim drie maanden voor kweker Meinardi uit Noordbroek. „Ik wilde bij een supermarkt werken, maar daar kwam ik niet aan de bak. Ik werd door een vriend getagd op Facebook onder de vacature van Meinardi, dus daar heb ik gesolliciteerd.” De Boer werkt fulltime in de winkel in Winschoten. „Ik doe van alles. En dat ligt me, want ik hoef niet constant hetzelfde werk te doen.” Wat hij exact verdient, wil hij niet zeggen. „Minimumloon.” En waar het aan opgaat? „Ik heb een autootje gekocht. En net een nieuwe gitaar. Maar ik spaar ook.”

 Tim de Boer (20) werkt bij kweker Meinardi

 

Voor Nina voelt het als vakantie

Nina Laninga (24), woont in Groningen en studeert er Sociale Planologie. In de zomermaanden werkt ze in de horeca op Schiermonnikoog, bij strandtent De Marlijn. „Dat doe ik al vier jaar. Destijds omdat ik een tussenjaar nam en net terug was van het reizen.” Ze bleef terugkeren. „Voornamelijk omdat ik het hier supergezellig vind. Het is alsof ik zelf op vakantie ben.” Ze slaapt tegen een kleine vergoeding in het personeelshuis. Het loon – ongeveer een tientje per uur, zonder fooi – is mooi meegenomen. „Natuurlijk. Ik kan hier veel uren draaien. Fulltime gemiddeld. Soms met dagen van tien uur. Ik had een baantje in Groningen, maar daar werd ik pas vanaf vijf uur ’s middags ingeroosterd.” Met het geld spekt ze onder meer haar spaarrekening. „Zo heb ik altijd iets achter de hand.”

 Nina Laninga (24) tapt pilsjes in strandtent De Marlijn op Schier.

 

 

Het gaat niet om geld bij Sarah

Van je stage in een zomerbaan rollen: Sarah van der Pers (18) uit Groningen, student aan het Cibap in Zwolle, werkt deze zomer 32 uur per week bij internetbureau B2Design in haar woonplaats. „Ik begon in februari als stagiaire. Dat ik hier in de zomer ook zo veel kan werken, had ik niet verwacht.” Ze werkt daarnaast bij de Albert Heijn. „Zes uur per week in de vakantie.” Haar voorkeur ligt wel een beetje bij de eerste job. „Dit is wat ik later wil doen. Dus hier langer werken om nog meer te leren wil ik natuurlijk wel.” Ze heeft geen idee wat ze precies verdient, maar het is meer dan haar stagevergoeding. „Het maakt me absoluut niet uit, want ik vind het leuk werk.” Maar ach, zo’n bijverdienste: „Het is wel fijn.” Waar ze dat aan spendeert, weet ze nog niet. „Ik spaar veel, voor vakanties en zo.”

 

Sarah van der Pers (18) en haar collega’s bij B2Design