Vakantiewerk? Het betaalt beter dan ooit

Vakantiewerk werd nog nooit zo goed betaald als dit jaar. Vooral de zorg, schoonmaak en kantoorbanen betalen goed.

Dat blijkt uit de jaarlijkse vakantiewerkmonitor van vakbond FNV. Drie op de vier jongeren werkt in de zomer, vaak voor wat extra spaargeld of de vakantie. Jongeren gebruiken hun inkomsten minder vaak om schulden af te lossen, blijkt uit het onderzoek.

Werken in de horeca of de detailhandel blijft favoriet onder jongeren. Wie goed wil verdienen kan het terras of de winkel echter beter mijden. Het bestbetaalde werk is te vinden in de schoonmaak. Daar ligt het gemiddelde uurloon op 11,94 euro.

 

Betere banen

Ook de zorg betaalt dit jaar behoorlijk, met een gemiddeld uurloon van 11,06 euro. Beter zelfs dan de industrie, van oudsher een bedrijfstak met goede uurlonen. Ook kantoorwerk behoort tot de beter betaalde vakantiebanen met gemiddeld 10,18 euro per uur.

 

Horeca slecht

De horeca is met 7,28 euro juist een van de slechtst betaalde sectoren voor vakantiebanen. Ook werken in de winkel levert niet bepaald het hoogste loon op, daar werken ze voor 7,23 euro per uur.

Het gemiddelde loon bedraagt dit jaar 8,69 euro, 48 eurocent meer dan vorig jaar. En dat is het hoogste uurloon dat de FNV ooit heeft gemeten voor vakantiewerk. Geen wonder dat ruim de helft van de vakantiewerkers daar tevreden over is.

 

Rechten en plichten

Minder goed te spreken zijn ze over de informatie die ze krijgen over hun rechten en plichten. Zo is er onduidelijkheid over onder andere of ze ook vakantiedagen krijgen en hoeveel ze maximaal mogen bijverdienen.

Het beeld van jongeren die hun zuurverdiende vakantie-euro’s stukslaan aan de Spaanse stranden of op de Griekse feesteilanden blijkt in de praktijk wat genuanceerder. Maar liefst twee derde zegt het geld te gebruiken om de spaarrekening aan te vullen. Niet alles overigens: 4 op de 10 jongeren gaat het geld ook gebruiken voor vakanties, festivals of shoppen.