Vakverklaring uitkomst voor mensen met werkervaring, maar zonder diploma

Uitzendbureau Randstand introduceerde op de internationale Dag van de Arbeid de vakverklaring. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Deze verklaring moet werknemers meer erkenning geven voor vaardigheden die ze bezitten en opgedane werkervaring. Daarmee lijkt de verklaring vooral een uitkomst voor flexwerkers en mensen zonder een diploma.

Cijfers laten zien dat 21 procent van de bevolking tussen de 25 en 64 jaar in 2017 geen diploma op minimaal havo, vwo of mbo-2 niveau had. En dat papiertje is juist van belang voor de kans op een baan. Voor deze groep mensen heeft Randstad de vakverklaring geïntroduceerd. Met deze verklaring kunnen werknemers aantonen dat zij processen en/of (sociale) vaardigheden beheersen. De hoop van het uitzendbureau is dat deze werknemers zo meer kans hebben op een vaste baan, ondanks het ontbreken van een diploma.

Werkervaring verzilveren

Randstad ziet dat de arbeidsmarkt aan het veranderen is, zo laat Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt bij Randstad, weten. Mensen krijgen het gevoel dat ze langer op de arbeidsmarkt actief zullen zijn. “En dat is wellicht niet alleen maar bij dezelfde werkgever. Dan zou het ontzettend fijn zijn als je je werkervaring kunt verzilveren. Je leert immers het meeste op de werkvloer, maar dat werd tot nu toe nergens vastgelegd.”

De vakverklaring doet denken aan een referentie, maar volgens Ten Hoonte zijn er zeker verschillen. “Een referentie is vaak heel open, met beschrijvingen zoals ‘een goede werknemer’. Met een vakverklaring kan iemand zelf aangeven dat hij of zij voldoet aan een objectieve standaard. Het is een toevoeging op het cv.”

Op de Dag van de Arbeid reikte Randstad de eerste vijf verklaringen uit. Op korte termijn worden er enkel verklaringen voor de functies Operator en Logistiek medewerker gegeven. Later dit jaar hoopt Randstad het uit te breiden met andere functies in de Logistiek en in het Onderwijs en de IT.