Valt er op het werk aan de griep te ontkomen?

De griepepidemie heeft Nederland nog steeds niet verlaten. Al bijna twaalf weken heerst die griepgolf. Is de ene collega net weer beter, blijft de ander met griep thuis. Net als scholen zijn bedrijven natuurlijk een gemakkelijke plek om aangestoken te worden. Valt er nog wel aan de griep te ontkomen?

Mensen doen op hun werk er alles aan om zieke collega’s te ontlopen. Flexplekken zijn een grote boosdoener, net zoals door meerdere mensen gebruikte toetsenborden en de knoppen op de koffieautomaat grote instandhouders zijn van de griepgolf. Wat moeten we doen?
 

Handhygiëne

,,Je kunt wel iets doen”, zegt Jan Wilschut, hoogleraar moleculaire virologie van de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Handhygiëne is een belangrijke maatregel. Regelmatig je handen goed wassen. Want die virussen op toetsenborden, deurklinken en dus de koffieautomaat gaan op je vingers zitten. Als je dan met je vingers in je mond of neus komt, kan het virus in je neus of keel terechtkomen. Daar vermenigvuldigd het virus zich en zo krijg je griep. Soms daalt het virus zelfs af naar je longen, wat weer kan leiden tot een longontsteking die levensbedreigend kan zijn, vooral voor ouderen.”
 

Incubatieperiode

Toch zijn het niet alleen de knoppen en toetsen die ervoor zorgen dat het griepvirus zich kan verspreiden. Dit kan namelijk ook via de lucht, een fenomeen dat de naam aerosol draagt. De kantoortuin, waar de ramen dicht zitten en de werknemers dicht op elkaar, is een ideale omgeving voor het griepvirus om zich zo te verspreiden. Net als in klassen en bejaardenhuizen.

Natuurlijk is het verstandig om uit de buurt te blijven van de zieke collega’s of de collega’s waarvan je merkt dat ze ziekig zijn. Maar dat alleen is eigenlijk niet genoeg, omdat de mensen die nog niet ziek zijn juist het meest besmettelijk zijn. Wanneer iemand nog niks merkt maar wel een zich ontwikkelend virus meedraagt, de zogeheten incubatieperiode, dan is diegene juist besmettelijk.
 

De knoppen van de koffieautomaat

Hoe lang zijn die knoppen van toetsenborden en de koffieautomaat eigenlijk besmettelijk? ,,Dat is afhankelijk van de hoeveelheid virus die er op zo’n plek zit”, zegt Wilschut. ,,De hoeveelheid neemt na verloop van tijd af, maar kan uren tot een paar dagen besmettelijk zijn. Het is een vorm van kansberekening. Of dat virus vanaf die plek je luchtwegen bereikt en of het in je lichaam wordt geneutraliseerd door antistoffen. Dat is dan weer afhankelijk van je weerstand of dat je wel of geen griepprik hebt gehad.”

Bron: AD Werkt