Vastgeroest in je baan? Wat te doen?

Je werkt al jaren bij dezelfde baas, de sleet zit er op, kansen op verbetering zie je niet, en het pensioen komt pas over twintig jaar. Wat te doen?

Ga eens op stage bij andere bedrijven. Begin aan een opleiding. Leer samenwerken met robots. Dit soort oplossingen gaat normaal worden bij negen grote bedrijven in Friesland, Drenthe en Groningen. Ze hopen hun werknemers op deze manier gemotiveerd en capabel te houden of te maken.

 

Zetje nodig

De bedrijven zijn allemaal actief in de voedingsmiddelenindustrie, zoals Smilde in Heerenveen, Steensma in Leeuwarden, Vreugdenhil in Scharsterburg, Imperial Tabacco in Joure en UCC Coffee in Bolsward. De sector heeft te maken met het probleem dat lang niet alle werknemers uit zichzelf in actie komen, licht projectleider Anneke Post toe. ,,Vaak zijn het mensen die al heel lang bij hetzelfde bedrijf zitten en een zetje nodig hebben.’’

Probleem is ook dat carrièrekansen in het Noorden niet zo dik gezaaid zijn, bevestigt Post. Een overstap maken naar een ander bedrijf levert niet automatisch verbetering op.

Doordat de bedrijven nu samenwerken kan een werknemer van Steensma bijvoorbeeld een half jaar stage lopen bij FrieslandCampina, terwijl hij toch bij Steensma in dienst blijft. Een opleiding volgen kan ook, bijvoorbeeld bij MBO Life Sciences in Leeuwarden. Deze onderwijsinstelling is ook lid van ‘Mobiliteitsnetwerk Noord-Nederland’, net als het Drenthe College sector Techniek en het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie.

 

Urgentie

Nu er uit het beroepsonderwijs nog maar weinig jonge aanwas kom, het zittende personeel langer moet doorwerken tot het pensioen, en de automatisering en robotisering rap om zich heen grijpen, is er bij bedrijven urgentie om het zittende personeel werkfit en up to date te houden, verklaart Post. Doel is om spoedig op te schalen naar meer dan honderd deelnemende bedrijven.

De voedingsmiddelenindustrie is in Nederland een grote sector, goed voor 22 procent van de totale industriële productie. De sector telt volgens Rabobank ruim 5200 bedrijven die werk bieden aan 135.000 mensen. In een vorig jaar verschenen sectorrapport signaleert de bank als belangrijke trend de snelle opkomst van nieuwe voedings- en productietechnologie, vooral gedreven door digitalisering.

Vacaturesite Trovit meldde donderdag alleen al voor Friese voedingsmiddelenbedrijven 123 vacatures, veelal met een technische insteek.