Vele vacatures in de sector, maar geen baan voor werkloze Drentse ICT’ers

Bijna honderd openstaande vacatures in de sector, maar geen baan voor ruim driehonderd werkloze Drentse ICT’ers. Verouderde kennis is de oorzaak. Bijscholing moet de oplossing worden.

Het Dagblad van het Noorden meldt dat het UWV Drenthe daarom binnenkort in samenwerking met Stenden Hogeschool Emmen en werkgeversorganisatie VNO-NCW een traject start waarin Drentse ICT’ers worden bijgeschoold. De vraag naar ICT’ers neemt toe, maar vacatures (95) zijn moeilijk te vullen met het bestaande aanbod werklozen (324) in de sector. Het merendeel van hen is onvoldoende of verouderd geschoold en kan dus niet worden gematcht.

Snelle kennisontwikkeling

Volgens UWV-projectleider Geert van der Wal ontstaat het kennisgat vooral door de snelheid van ontwikkelingen binnen de sector. ,,Een half jaar eruit in de ICT telt zwaarder dan diezelfde periode in andere beroepen. De kennisontwikkeling gaat veel sneller.’’

De ICT’ers die op zoek zijn naar een baan, zijn dus niet alleen ouderen. ,,In Noord-Nederland is meer dan 60 procent van de werkloze ict’ers jonger dan 50. Er zijn veel flexbanen, dus als je even zonder werk zit in de sector raak je snel achterop’’, vult Erik Oosterveld, arbeidsmarktadviseur van het UWV, aan.

Bredere kennis

Het grootste deel van de Drentse thuiszitters in de sector is bovendien op mbo-niveau opgeleid, terwijl in de vacatures overwegend hbo-kennis wordt gevraagd. ,,Men wil bredere kennis met meer competenties, bijvoorbeeld op sociaal niveau en in het oplossen van problemen’’, aldus Oosterveld.

Het bijscholingstraject moet in eerste instantie vijftien werkloze mbo’ers de benodigde hbo-vaardigheden bijbrengen. Maar is een traject van twee keer tien weken scholing wel voldoende om van een mbo’er een hbo’er te maken? ,,Tot een jaar geleden vroegen werkgevers speciaal om hbo’ers met diploma’s. Omdat de markt zo krap is, vinden ze bepaalde modules op hbo-niveau tegenwoordig ook voldoende’’, aldus Van der Wal.

Geen baangarantie

De drie betrokken organisaties hebben goede hoop dat de vijftien aankomende bijscholers na het traject wel een baan vinden in de ICT. Bij voorbaat een baangarantie geven, doen ze echter niet, zegt de projectleider van het UWV. ,,Maar er is zoveel vraag uit het bedrijfsleven, dat ik het volste vertrouwen heb dat iedereen een plek krijgt.’’

Niet alleen Drenthe kampt met problemen; in Groningen speelt hetzelfde. Daar wordt vooralsnog geen scholingstraject begonnen.