Versoepeling van regels visa werkvakanties in Australië

Goed nieuws voor mensen die een trip naar Australië op de planning hebben staan om daar te reizen én werken. Omdat Australische landbouwers een ernstig tekort hebben aan personeel, versoepelt de regering de zogenaamde ‘working holiday’ visa.

Dat meldt het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken. De ‘working holiday’ visa is enkel voor mensen van een bepaalde leeftijd uit landen waar Australië een overeenkomst mee heeft. Het wordt veel gebruikt door jongeren die hun vakantie combineren met een job op het veld. Aan de visa zitten verschillende voorwaarden verbonden die nu wat versoepeld worden.
 

Gebied van schaarste

Iemand die op een boerderij in Noord-Australië gaat werken, een regio waar een groot tekort is aan arbeidskrachten, kan een jaar verlening aanvragen. Ook mag er maximaal twaalf maanden op één agrarische locatie worden gewerkt. Eerder stond dit op zes maanden.

Andere veranderingen zijn onder meer dat voor sommige herkomstlanden de maximumleeftijd wordt opgetrokken van 30 naar 35 jaar, dat jongeren in meer regio’s mogen werken en dat het vanaf juli 2019 zelfs mogelijk is om drie jaar te blijven. Momenteel ligt dit op twee jaar. Er moet dan wel in het tweede jaar minimaal zes maanden gewerkt zijn in een gebied met schaartste aan arbeidskrachten.

Boost voor lokale economie

De Australische premier Scott Morrison denkt dat de versoepelingen de lokale economieën een boost geven. ‘Backpackers beleven een fantastische tijd, en elke dollar die ze verdienen, helpt deze regio’s’. Al het geld stroomt terug naar de regionale steden, waar meer en meer jobs gecreëerd worden.’

Australië is zeer populair onder jongeren die een tussenjaar hebben en vaak werk als fruitplukker combineren met een reis door het land. Op dit moment zijn er ongeveer 140.000 mensen op basis van zo’n werkvisum in Australië.