Vijf tips om het leuk te maken op je werk

Iedereen heeft wel eens een dip op het werk. Je begint enthousiast, je kunt het ene punt na het andere punt doorkrassen op je to-do lijst en dan is ineens een dip. Of het nu komt door een vervelend telefoontje of iets anders, je kunt er iets aan doen. Vijf dingen die je kunt doen om daarna weer gefocust te raken.

 

Beweeg!

Je zit niet vastgeplakt op je stoel. Niemand zal raar opkijken als je eens van je stoel afkomt en even wat rond wandelt. Je kunt best eens op een andere etage of afdeling kijken. Neem dan wel de trap, want traplopen is gezond.

 

En of je nu een paar keer de trap op en af loopt of rent hoeft niemand te weten toch? Volgens onderzoeken krijg je er meer energie van als je gedurende de dag telkens een paar minuten beweegt. Dus: sta op en loop. Of doe wat oefeningen aan je bureau.

Muziek

Muziek is het medicijn voor veel problemen. Het is te hard typen op het toetsenbord van je collega, het geklets bij de koffieautomaat of een luidbellende collega.  Luister muziek. Zet de radio aan, geniet van de muziek. Droom misschien even weg, maar je ergernis verdwijnt als sneeuw voor de zon en je voelt je al snel wat beter. 

Apps

Tijd besparen? Onzin uit de weg gaan? Efficiëntie naar een hoger niveau brengen? Kijk eens in dit onderstaande lijstje met apps die je kunnen helpen bij je werkdag. En je kunt beloningen instellen wanneer je hebt gedaan wat je moet doen. 

  • Escape   Escape is een simpele app die bijhoudt hoe vaak je je mail, social media en andere sites opent. Iedere dag krijg je een overzicht waarin staat hoe vaak je afgeleid bent. 
  • Rescue time Deze app geeft je precies het beeld over hoe je tijd indeelt. Je kunt zelf bepaalde periodes van de dag blokkeren. Bijhouden hoeveel je belt of vergadert. Je kunt ook een waarschuwing krijgen als je bijvoorbeeld die dag al twee uren op Facebook hebt zitten kijken en doelen instellen
  • One big thing  De One Big Thing app is super simpel. Iedere dag tik je een belangrijk ding in wat je af wilt ronden. Maak daar je focuspunt van. En wat is er nu fijner dan iets afmaken waar je al dagen (en misschien nog wel langer) tegenaan hikt.

Maak het leuk

Natuurlijk is het verschrikkelijk als donker wordt of nog is terwijl jij binnen zit te zwoegen. Dan kun je het maar beter leuk maken toch? Pak een extra kopje kruidenthee en wat lekkers.  De werktijden zijn dan misschien niet optimaal, maar het comfort heb je veel meer zelf in de hand. En dat kan altijd beter toch?

Bewaar het leukste voor het laatst

Als je je eigen werkzaamheden kunt inplannen, zorg dan dat je de makkelijkste dingen het laatste kunt doen. Wanneer je brein al half onderweg naar huis is, kun je nog snel even de spreadsheets invullen, je bureau opruimen en die vergadering inplannen. De belangrijke taken doe je eerst. Dan kun je daar de rest van de dag trots op zijn. Mócht je onverhoopt eerder weg moeten (of gaan) van kantoor, dan zijn de belangrijkste dingen ieder geval gedaan. 

bron: Gezondheid&co