Vlielanders reizen gemiddeld 34,2 kilometer naar hun werk. Een onwerkelijke afstand.

Niets zo verradelijk als statistiek, weten ze bij het CBS. Het instituut berekende dat de Vlielanders gemiddeld 34,2 kilometer reizen naar hun werk. Een onwerkelijke afstand.

 

Er ligt slechts 18 kilometer asfalt op het autoluwe eiland. Slechts een handjevol Vlielanders reist dagelijks voor zijn baan naar de vaste wal. Hoe het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dan bij zijn bewering komt?

,,Voor dit onderzoek zijn we uitgegaan van de locatie van de werkgever’’, legt statline-baas Dick ter Steege uit. ,,En in het geval van Vlieland en Terschelling blijkt dat heel vaak Rotterdam te zijn.’’ Daar zit kennelijk het uitzendbureau. Bij het CBS leeft wel degelijk het besef dat statistieken over waddeneilanden vaak een vertekend beeld geven.

,,We geloven niet dat die mensen dagelijks op en neer Rotterdam rijden’’, bekent Ter Steege. ,,We kunnen de eilanden ook niet meenemen, maar dat is ook niet aardig. En als we alle uitzonderingen voor de eilanden willen doorberekenen, ben je zo vijf jaar verder.’’

Nederlanders reden volgens het CBS-onderzoek in 2015 gemiddeld 22,6 kilometer om bij hun werk te komen. Vier op de tien woont en werkt in dezelfde gemeente. In het algemeen blijkt dat mensen in de Randstad, Noord-Brabant en Twente dichter bij hun werk wonen dan de regio’s daarbuiten. In bijna twee op de drie gemeenten is sprake van een ware uittocht, waarbij meer dan 70 procent van de inwoners zijn werk buiten de gemeentegrens verricht. Zzp’ers zijn niet meegerekend.