Volop kansen tijdens de week van zorg & welzijn

Het personeelstekort in de zorg neemt in een gigantisch tempo toe. In heel Nederland zijn zo’n 30.000 vacatures. Een record volgens het ministerie van Volksgezondheid. Reden om het imago van zorg en welzijn op te poetsen en mensen enthousiast te maken voor een baan.

In de Week van Zorg en Welzijn, die dit jaar voor de zevende keer wordt gehouden, openen honderden zorg- en welzijnsorganisaties van 11 tot en met 16 maart hun deuren om te laten zien wat werken in zorg en welzijn is. Het personeelstekort is volgens Henk Gootjes van ZorgpleinNoord groot, en wordt in de toekomst nog veel zorgelijker. ,,Door de vergrijzing krijgen we meer ouderen, maar ook het personeel wordt ouder.”

Bijna een kwart van de werknemers in de branche is 55 jaar of ouder. Volgens Gootjes zullen de komende jaren veel mensen uit dienst gaan. Maar ook de ‘ontgroening’ is volgens ZorgpleinNoord een factor. ,,Er komen steeds minder mensen op de arbeidsmarkt.” Met name in de verpleging, verzorging en thuiszorg zijn grote tekorten.

In de ouderenzorg werken landelijk bijna 1,1 miljoen mensen, dat is ongeveer 13 procent van alle banen in Nederland. Het vinden van personeel is lastig. Vooral verpleegkundigen op mbo- en hbo-niveau zijn moeilijk te vinden. Bij zorginstellingen had de helft volgens het ministerie van Volksgezondheid vorig jaar problemen om vacatures in te vullen, in ziekenhuizen en instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg lag dat percentage zelfs rond de 80.

In Noord-Nederland is dat volgens Gootjes niet anders. Vooral in krimpregio’s ontstaan nog wel eens problemen. Vroeger werden tekorten opgevangen door een sociaal netwerk. ,,Maar dat houdt op een gegeven moment op”, meent Gootjes. „Mensen hebben ook hun eigen levens en de zorg wordt na verloop van tijd steeds complexer. Op een gegeven moment zal er toch een zorgindicatie moeten komen voor bijvoorbeeld thuiszorg.” 

Met de Week van Zorg en Welzijn wordt getracht om onder andere herintreders weer te laten werken in de zorg- en welzijnssector. Maar er wordt ook gemikt op zogenaamde zij-instromers. Dit zijn mensen die een diploma hebben gehaald in een andere sector maar nu graag in de zorg en welzijn willen werken. Deze mensen krijgen vaak een opleiding aangeboden met baangarantie of kiezen voor de combinatie leren en werken.

Soms is dat best lastig, erkent Gootjes. ,,Je zit in de meeste gevallen natuurlijk niet meteen op hetzelfde salarisniveau.”

Vaak vinden zij-instromers dat niet erg. Misschien wel de grootste motivatie voor velen om in de zorg en welzijnssector te gaan werken is het feit dat ze op deze manier iets bij kunnen dragen. Je betekent iets voor iemand, zijn of haar familie en op grotere schaal voor de samenleving. Vanaf het moment dat je in de zorg begint, bied je patiënten een helpende hand, een luisterend oor of specialistisch advies. ,,Je betekent dus echt iets voor mensen.”

In Noord-Nederland doen zo’n zeventig bedrijven mee aan de Week van Zorg en Welzijn. ,,Er zijn ruim 30 activiteiten op 165 locaties.” Die activiteiten variëren van een Open huis tot een meeloopdag en een arbeidsmarkt. Gootjes: „De werkgever bepaalt zelf de activiteit maar ze hebben allemaal als doel om te laten zien hoe het is om te werken in de zorg- of welzijnssector.”

Niet iedere instelling is op zoek naar nieuw personeel. ,,Soms willen ze de deuren openen om te laten zien wat ze te bieden hebben. Ook organiseren sommige organisaties een meeloopdag. Tijdens het meelopen kunnen mensen met eigen ogen zien wat werken in een organisatie betekent. Een realistisch beeld vertelt immers zoveel meer dan een praatje of het bekijken van een website.”

Door middel van speeddates kunnen belangstellenden voor een baan in de sector zorg en welzijn kennis maken met een bedrijf of de sector. ,,Je hebt dan 10 minuten voor een oriënterend gesprek met misschien wel je toekomstige werkgever of collega”, legt Gootjes uit. Dan kan het gaan om banen als verpleegkundige, verzorgende en huishoudelijke ondersteuners – van leerling tot gediplomeerde. Er wordt inhoudelijk gekeken naar de kwaliteiten van potentiële nieuwe medewerkers maar ook wordt beoordeeld of er een klik is. ,,Het komt wel eens voor dat mensen met een nieuwe baan naar buiten lopen.”

De Week van Zorg en Welzijn sluit volgens Zorgplein- Noord perfect aan op de landelijke Ik Zorg-campagne.

Met deze campagne probeert de overheid meer mensen in de zorg te laten werken. Meer dan zeshonderd mensen met uiteenlopende beroepen en opleidingen laten in deze campagne zien hoe veelzijdig werken in zorg en welzijn is. Zorgministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins en staatssecretaris Paul Blokhuis trekken deze kabinetsperiode 347 miljoen euro uit om meer studenten, zij-instromers en herintreders te laten kiezen voor een baan in de zorg. Binnen vijf jaar moet het personeelstekort zijn weggewerkt, is de nadrukkelijke wens van de bewindslieden.

Gootjes is blij met de beloftes van het ministerie. ,,Het is extra aandacht voor het werk in zorg en welzijn.

We gaan ervan uit dat organisaties in de Week van Zorg en Welzijn met veel potentiële werknemers kennis zullen maken.’’

Meer over de Week van Zorg en Welzijn (11 t/m 16 maart): www.wzwnoord.nl

 

[KIJK HIER VOOR VACATURES IN DE ZORG]