Volop werkgelegenheid in de bouw

De werkgelegenheid in de bouw blijft de komende jaren groeien. Bouwbedrijven hebben vanwege de economisch positieve tijd hun handen vol, onder meer omdat er veel woningen worden gebouwd. Doordat tijdens de economische crisis de instroom vanuit het beroepsonderwijs sterk is gedaald, is er nu een groot personeelstekort. Wat ook meespeelt, is dat veel werknemers uit de bouw de sector (in de crisis noodgedwongen) hebben verlaten.

Naast bovengenoemde twee redenen, groeit de werkgelegenheid ook door de toepassing van energiezuinige technieken zoals het isoleren van panden, het plaatsen van zonnepanelen en het gasloos maken van gebouwen.
 

Stijging bouwvacatures

In de komende periode wordt een stijging in het aantal bouwvacatures verwacht van rond de 48.000. De vacatures die het meeste voorkomen zijn die voor vakmensen, zoals stratenmakers, metselaars en stukadoors. Daarnaast is er veel vraag naar middenkader en hoger personeel.

Brancheorganisatie AFNL-NOA geeft aan dat de bouwsector de komende vier jaar 14.000 nieuwe gespecialiseerde arbeidskrachten nodig zijn. Opleidingen kunnen absoluut niet voldoen aan deze vraag en daar ligt één van de grootste problemen. Nadat het aantal leerlingen dat voor de bouw koos tijdens de crisis daalde, groeien de grotere opleidingen inmiddels weer. Dit is vooral te danken aan de aantrekkende woningmarkt. De onderwijsrichtingen voor ‘ambachtelijk’ werk blijven echter krimpen. Die dreigen door vereisten van ROC’s soms zelfs te verdwijnen.
 

WW-ers snel aan het werk

Eén van de gevolgen is dat het aantal WW-uitkeringen voor werkzoekenden in de bouw sterk daalt. In 2017 hebben 31.800 werknemers vanuit een bouw- of installatieberoep een WW-uitkering aangevraagd. Dat zijn er een stuk minder dan de 85.200 in 2013. Toen waren er nog 85.200 uitkeringsaanvragen. Van het bouwpersoneel in de WW is ruim 6 op de 10 binnen een half jaar weer aan het werk. Dit is veel in vergelijking met het gemiddelde (4 op de 10).