Vooral jonge vrouwen hebben liever een man dan een vrouw als baas

Een vrouw als baas? Bijna driekwart van de mannen onder de dertig jaar geeft aan liever voor een man te werken. Maar het zijn niet alleen de mannen die de voorkeur aan een man geven. Van vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie zegt ruim de helft liever een man als baas te hebben.

Dit zijn conclusies uit een onderzoek van Kien Onderzoek, dat in opdracht van HR-dienstverlener Pay for People meer dan duizend werkende Nederlanders ondervroeg. Naast dat 73 procent van de mannen onder de dertig liever onder een man werkt, gaf van het totaal aantal mannen gemiddeld 60 procent aan liever voor een man te werken. Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat in het onderzoek de optie ‘geen voorkeur’ niet mogelijk was.
 

Niet verwacht

Algemeen directeur Dennis Luyten van Pay for People noemt de uitkomsten verrassend. ,,Vooral dat de jonge generatie er zo over denkt, was iets dat ik niet had verwacht. Zeker met alle ontwikkelingen naar bewustzijn over het genderthema en meer flexibiliteit in het werken.’’

Ook veel vrouwen (54,3 procent) zien liever een man als baas. Bij de vrouwen onder de dertig jaar was het percentage dat deze mening heeft iets lager. In de groep vrouwen tussen de 30 en de 39 jaar ligt het met 59 procent juist wat hoger.
 

Duidelijk en rechtlijnig

Luyten geeft als mogelijke verklaring dat mannelijke managers wellicht bekender staan als duidelijk en rechtlijnig dan vrouwen. ,,Misschien vinden mensen dat prettiger om mee te werken. Aan de andere kant staan vrouwen meer voor op finesses en hebben ze meer oog voor gevoeligheden. Misschien dat er vakgebieden zijn waarin dat juist meer wordt gewaardeerd.’’

Bron: AD Werkt