Voornemens werkende Nederlander: hoger salaris en betere werk-privé balans

Ruim één op de vijf. Dat is het aantal werkende Nederlanders dat in 2019 zijn werkgever om een verhoging van zijn of haar salaris wil vragen. Een ander goed voornemen is het volgen van een cursus, training of opleiding, wat een kleine 30 procent van plan is. Dat blijkt uit het grote nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank.

Werkgevers kunnen dit jaar vooral mannen over de vloer verwachten die om een hoger loon komen vragen. Zo’n 30 procent zegt hier dit jaar werk van te maken, tegenover 13 procent van de vrouwen. Ook wat betreft promotie zijn het de mannen die dit als doel hebben gesteld voor het nieuwe jaar. Bij de vrouwen ligt het percentage werkenden dat in 2019 een stapje hogerop wil komen net boven de 10 procent, terwijl dit bij de mannen met 22 procent veel hoger is.
 

Werk-privé balans

Verder wil bijna een kwart van de Nederlanders het komende jaar een betere balans hebben tussen werk en privé. BeFrank heeft in kaart gebracht hoe werkend Nederland z’n carrière in 2019 ziet. De conclusies? 17 procent wil minder overwerken, 14 procent heeft als doel om vaker leuke dingen te ondernemen met collega’s en 11 procent hoopt een nieuwe baan te vinden. Verder combineert acht procent van de werkenden meerdere banen met elkaar, terwijl elf procent dit in 2019 van plan is.

Een ander resultaat uit het onderzoek is het gegeven dat bijna de helft van de mensen 40 uur per week werken niet meer van deze tijd vindt. En als het gaat over standaard werkdagen van 9 tot 5 is de afkeuring met 57 procent zelfs nog iets groter.
 

Ambitieuze millennials

Kortom: volop wensen en goede voornemens. Voor bijna al die wensen geldt dat vooral de jongste generatie ze hardop uitspreekt. Zo is bijna 40 (!) procent van de medewerkers tot 30 jaar van plan om in 2019 om een salarisverhoging te vragen. Ook het volgen van een cursus, training of opleiding is bij twintigers zeer in trek. Ruim 40 procent van deze groep is van plan om hier het komende jaar werk van te maken. Verschillen zijn er ook tussen fulltime en parttime. ,,Ruim een kwart van de mensen met een volledige werkweek aast dit jaar op een hoger salaris. Bij mensen die minder uren draaien ligt dat percentage op slechts 13 procent’’, laat commercieel directeur Jan Hein Rhebergen weten.

Voor werken die dit jaar minder willen gaan werken, heeft Rhebergen wel een advies. “Stel jezelf in ieder geval de vraag of je ook na je pensioen nog financieel fit bent. Of je straks in staat bent om het leven te leiden dat je wilt, met alle gemakken die daarbij horen. Wij adviseren Nederlanders die het komende jaar van baan wisselen of op een andere manier hun inkomen zien groeien of dalen, dan ook zeker hun inkomen voor later tegen het licht te houden.”
 

Onderzoek

Het onderzoek werd door Panelwizard in opdracht van BeFrank in december 2018 uitgevoerd. Er deden ruim 1050 werkende Nederlanders van 25 jaar en ouder mee.