Wanneer ben je het productiefst + 7 tips

Weet jij wanneer je het productiefst bent? Voor de meeste fulltime ondernemers is de dinsdag de meest productieve dag. De maandag wordt daarentegen ervaren als de dag waarop werknemers zich het meest uitgerust voelen. Van de gehele week zijn beide dagen dan ook gevoelsmatig het meest productief. Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag.
 

Tijdstip

Laten we de dagen even los en kijken we naar tijdstippen, dan blijken daar grote verschillen wat betreft productiviteit te zijn op diverse tijdstippen. De gemiddelde werknemer is het productiefst in de ochtend. Bijna de helft van de werknemers geeft aan dat tussen half 9 en half 11 hun productiviteit het hoogste is. Ze voelen zich fit en uitgerust. Iets meer dan één derde zegt tussen half 11 en lunchtijd een hoogtepunt in hun productiviteit te bereiken.

Het verschil tussen voor en na de lunchtijd is groot. Slechts negen procent geeft aan vlak na de lunch het meeste werk te verzetten. Twintig procent zegt in het middag het productiefst te zijn. Het einde van de dag geeft voor iets meer mensen een gevoel van hoge productiviteit: elf procent van de werknemers vinden tussen 15 en 17 uur dat zij het meeste kunnen doen.

After lunch dip

Het bioritme van een mens is natuurlijk heel persoonlijk. Toch voelen mensen zich op bepaalde momenten van de dag vrijwel allemaal duf en dus minder productief. Het beste voorbeeld daarvan is na de lunch.

Na 13.00 uur belandt het lichaam namelijk in een soort dip. Het maakt niet uit of je dan gegeten hebt of niet. Volgens een enquête bij zo’n 420 Britse werknemers is 14.55 uur het gemiddelde tijdstip waarop een werknemer geplaagd wordt door een post-lunchdipje. Werknemers bekenden dat ze na dat tijdstip pas weer echt goed aan het werk kunnen als ze een sterke bak koffie en een chocoladereep naar binnen hadden gewerkt.

Productiviteitsverhogende tips
 

  1. Haal rondom 13.00 uur een frisse neus, dat helpt tegen vermoeidheid.

  2. Doe zoveel mogelijk ‘routineklusjes’ (waaronder ook mailen) na het eten.

  3. Werk met een kleine, eenvoudige takenlijst. Lange lijsten schrikken af. Wees realistisch, maak je lijst niet te lang. Het gevoel van taken voltooien is zeer positief. Beter een korte lijst en alles weggewerkt hebben dan een lange lijst en pas op de helft zijn.

  4. Beloon jezelf voor je productiviteit. Goed gewerkt? Geef jezelf tien minuutjes om even op Facebook te kijken of te genieten van een lekkere kop koffie of thee.

  5. Creëer routine aan het begin van je dag om gemotiveerd te starten. Zorg voor een vast patroon: hardlopen voor het werk, douchen, krant lezen met een kop koffie en dan aan de slag.

  6. Verdeel je dag in projecten. Werk een tijdje aan het ene project, pak dan wat ontspannen en begin met de volgende of een ander project. Streef naar afwisseling en niet continu dezelfde concentratie.

  7. Loop en sta zoveel mogelijk. Neem de trap in plaats van de lift, loop een blokje om tijdens de lunch, ga bij je collega langs in plaats van te mailen en staand vergaderen is ook vergaderen.