We bellen liever de vakman

UTRECHT We verbouwen en klussen wat af in en rond het huis. Wat opvalt is dat bouwmarkten maar beperkt profiteren, terwijl klusbedrijven omkomen in het werk.

Klussen laten we steeds vaker over aan de vakman. Dit valt af te leiden uit de analyses van kredietverzekeraar Euler Hermes voor de doe-het-zelf-branche in vergelijking met de analyse voor de deelsector ‘onderhoud en verbouw’.

De omzet van de kleine bouwbedrijven (tot tien medewerkers) groeit met 15 procent twee keer zo hard als de omzet van de complete bouwsector. De omzetstijging van nog geen 4 procent voor de doe-het-zelf-zaken verbleekt hierbij.

Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland: ,,Bouwmarkten kregen tijdens de afgelopen crisis harde klappen. De omzetdaling bedroeg zo’n 30 procent. Nu is er weer sprake van een stijging, maar overtuigend is het niet. De nieuwe generatie consumenten besteedt werkzaamheden aan de eigen woning steeds vaker uit. Ze hebben simpelweg de tijd en kennis niet om zelf aan de slag te gaan. Wij verwachten dan ook dat de omzet van de bouwmarkten niet meer op het oude niveau terugkomt.”

Daartegenover staat het succes van de klusjesman en de kleine aannemer. Die hebben het drukker dan ooit. Vereniging Eigen Huis signaleert dat de wachtlijst voor een verbouwing flink oploopt. Ook verzekeringsmaatschappijen die een mannetje willen sturen om reparaties uit te voeren, hebben de grootste moeite om bouwbedrijfjes te contracteren.

Toemen: ,,De woningmarkt draait op volle toeren, er wordt volop verhuisd. Steeds moet er natuurlijk flink wat achterstallig onderhoud weggewerkt worden. Ook komen er veel nieuwe huizen bij. Ook daar moeten allemaal keukens en badkamers in. De kleine bouwbedrijfjes zijn er druk mee. Tel daarbij op dat er tijdens de crisisjaren een enorme stroom aan vaklui de bouw verlaten heeft. Ook dat wreekt zich nu.” Door de vergrijzing zal volgens Toemen dit tekort de komende jaren alleen maar groter worden.

De vooruitzichten voor de kleine bouwbedrijven zijn verder ronduit gunstig. Toemen wijst op het aantal verbouwvergunningen dat nog steeds een sterke stijging laat zien. Ook biedt volgens hem de verduurzaming van woningen en de verbouw van leegstaande panden volop perspectief. Een ander belangrijk pluspunt volgens Toemen is de flexibele manier van werken van de kleine bouwbedrijven. ,,Ze kunnen veel gemakkelijker inspelen op veranderende omstandigheden dan grote organisaties.”

Heel anders gaat het er bij de bouwmarkten aan toe. ,,Ze zoeken naarstig naar nieuwe verdienmodellen. De ene keten specialiseert zich in woningdecoratie, de ander timmert vooral online aan de weg. Ondanks de positieve ontwikkelingen rondom de eigen woning voorzien we voor 2017 maar een beperkte omzetstijging voor bouwmarkten.”