Werk maken van water op Urk en in Sneek

Urk en Sneek zijn de twee maritieme locaties van ROC Friese Poort. Heb jij iets met water, met varen, met boten bouwen, met visserij, met techniek en met zee? Alles rond water is hot, digitalisering en duurzaamheid bepalen de agenda. Vind je weg op en bij het water. Gerrit Meinen en Meinte Visser vertellen je meer.

Urk is de maritieme hotspot en Sneek is het centrum van de jachtbouw en de watersportindustrie. Gerrit Meinen is opleidingsmanager ROC Friese Poort op Urk en Meinte Visser is opleidingsmanager Maritieme Techniek van het ROC in Sneek. Voor wie zijn hun opleidingen bedoeld?

Meinte Visser: ,,In Sneek kun je terecht voor je opleiding Maritieme Techniek waarin jachtbouw, reparaties, tekenen en ontwerpen en management centraal staan. Het is geschikt voor dagopleiding en werken en leren maar ook voor deelcertificaten als je al aan het werk bent en je in één van die vakken kennis wilt opdoen. We sluiten aan op het vmbo en daarna op het hbo, het is een doorlopende leerlijn. Yacht Builders Academy is een samenwerkingsplatform van onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheden en biedt hierdoor unieke Maritiem Technische opleidingen in Noordwest-Nederland voor jongeren en volwassenen. We hebben het hier goed voor elkaar, want we hebben een complete werf voor je waar je alles kunt leren. Van kranen en opbokken, van ontwerp en bouw in hout, staal, aluminium of composiet, tot motorenservice en scheepsinstallatietechniek. Sneek is het hart van de jachtbouw en van vaarrecreatie. Op al onze opleidingen staat die sector centraal.”

Gerrit Meinen: ,,Urk is de maritieme hotspot van het noorden en van oudsher het centrum van de visserij. We bieden allerlei opleidingen voor de zeevaart, de  binnenvaart en de visserij. Nautische opleidingen van het leren werken aan boord en varen als maritiem officier, technische opleidingen op gebied van veiligheid, onderhoud en reparaties, techniek en constructies van schepen, maritieme communicatie en radarnavigatie, het is heel breed. Urk groeit als Maritieme Campus, waar we samenwerken met bedrijven op gebied van onderzoek en ontwikkeling. De toekomst van zeevaart, binnenvaart en visserij staat hier centraal. Het gaat steeds vaker over de rol en de toepassingen van digitalisering, van data en van duurzaamheid. Bedrijven en onderwijs delen hier kennis en samen kijken we wat dat technisch betekent voor het (onbemand) varen en voor de schepen en hoe wij vakmensen kunnen faciliteren in de groei en ontwikkeling van de zeevaartsector.” Op Urk en in Sneek komen gedreven mensen bij elkaar die iets hebben met water, schepen en jachten. Met het varen en met de techniek. Ben je oplossingsgericht, wil je aanpakken en vooruit, begrijp je dat veilig werken altijd van belang is, hou je van resultaat, kun je de kop er bij houden en ben je inventief? Maak dan werk van water!

Studiekeuzeweken
Vanaf 1 februari 2021 organiseert ROC Friese Poort studiekeuzeweken met online voorlichtingen. Afhankelijk van de dan geldende maatregelen worden daarnaast verschillende (online) activiteiten op de vestigingen aangeboden, zoals een theorie- of praktijkles én persoonlijke contactmomenten met onze studenten, docenten en decanen.

Meer informatie op de website
www.rocfriesepoort.nl en meld je aan!