Werk voor 100 man in zonnepanelen-fabriek Noord-Groningen

Tussen nu en drie weken hoopt Elwin Ter Horst de plek bekend te maken waar de zonnepanelenfabriek van Powerfield, waarvan hij sinds begin deze week directeur is, terechtkomt. Powerfield uit Dokkum is bekend van onder meer het geplande zonnepark in Sappemeer, dat op piekmomenten 103 megawatt moet leveren. Daarmee zal dat park het grootste van Nederland worden.

Ergens in Noord-Groningen wil Powerfield een assemblagefabriek voor zonnepanelen bouwen. Het vergt een investering van 15 tot 20 miljoen euro en afhankelijk van het aantal productielijnen zullen er 100 tot 150 mensen aan de slag kunnen. Op topcapaciteit zullen er jaarlijks 1,2 miljoen panelen worden geassembleerd. Het Chinese Astronergy is mogelijk een van de investeerders.

Noord-Groningen

Elwin Ter Horst was tot vorige week werkzaam als acquisiteur van de Economic Board Groningen (EBG). Hij was was belast met de acquisitie van bedrijven en kwam vanuit die functie in contact met Powerfield. Ter Horst: ,,Ik had steeds gepleit voor Noord-Groningen en op een gegeven ogenblik zeggen de mensen van Powerfield: Als jij het zo goed weet, waarom ga je het zelf niet doen? Ik heb overlegd met EBG en daar zeiden ze: als die fabriek er maar komt, dan staan wij erachter.’’ EBG en Energy Valley verlenen hun medewerking aan de fabriek.

Ter Horst heeft een achtergrond in de duurzame energie. Hij is jarenlang werkzaam geweest voor allerlei grote en minder grote partijen, zoals Essent, RWE en KDE Energy.

Powerfield is van plan de helft van de productie te gebruiken voor de eigen nog te bouwen zonneparken. De geplande capaciteit in Sappemeer is 103 megawattpiek (productie op piekmomenten), maar het Friese bedrijf heeft naar eigen zeggen in totaal 2 gigawattpiek in de planning. Daar hoort ook een plan voor de Drentse Monden bij van 580 hectare en 500 megawattpiek, maar dat project is gezien de voorkeur van de overheid voor windmolens hoogst onzeker. Er lopen daar wel procedures tegen de geplande windmolens.

Made in Holland

Op dit moment is Powerfield naar eigen zeggen bezig met de laatste besprekingen over de zonnepanelenfabriek. Ter Horst: ,,Er is behoefte aan zonnepanelen die ‘made in Holland’ zijn. Alles komt tegenwoordig uit Azië.’’

Wat Powerfield wil is niet alleen de behoefte aan zonne-energie te vervullen, maar ook het element werkgelegenheid aan dit voornemen toe te voegen. Ter Horst: ,,We willen ook graag Nederlanders inzetten voor de bouw van zonneparken. Nu wordt die markt gedomineerd door Duitsers, Polen en Roemenen.’’

Plannen

De bouw van de fabriek moet eind dit jaar beginnen en zal dan over ongeveer een jaar operationeel zijn. Het personeel zal deels bestaan uit mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en een serie operators, zegt Ter Horst.

Powerfield heeft tot dusver veel plannen gelanceerd, maar over de uitvoering daarvan bestaat her en der nog wat onzekerheid. Ter Horst wijst erop dat in Sappemeer een vergunning al rond was, maar die moet worden gerepareerd. ,,De markt is natuurlijk wel flink in beweging en dat brengt wat onzekerheden mee’’, zegt Ter Horst. ,,Neem het toekomstige overheidsbeleid. Wat gebeurt er ten aanzien van zonne-energie in de kabinetsformatie?’’

De zonnepanelenmarkt in Nederland begint nu pas op gang te komen, zo zegt Ter Horst: ,,Het wordt nu echt booming.’’

Bron: Dagblad van het Noorden