Werken waar je hart ligt

Drie jaar geleden gooide Floris Kramer het roer volledig om. „Ik was doodongelukkig in mijn werk.” Tegenwoordig werkt hij als groepsbegeleider in de gehandicaptenzorg en gaat hij elke dag fluitend naar zijn werk.

Van de sales naar de gehandicaptenzorg, het is een grote ommezwaai. Floris Kramer (37) uit Surhuisterveen werkte jaren als verkoopmedewerker in een herenmodezaak en was vertegenwoordiger van decoratieartikelen, maar daar lag zijn hart niet.

Hij heeft drie jonge kinderen, twee zoontjes en een dochtertje. Om dan op te geven wat je in jaren hebt opgebouwd en iets nieuws te beginnen, is een risico. Dat wist hij. Maar soms moet je een risico nemen en veel twijfels had hij niet. „Als je ergens echt klaar mee bent, dan hoef je over die beslissing niet lang na te denken.”

Toen hij besloot te stoppen, vroeg hij degenen die dichtbij hem stonden naar wat zij dachten over zijn talenten en over wat hij het beste zou kunnen doen. Buren, vrienden, familie, ze noemden allemaal de zorg. Niet specifiek gehandicaptenzorg, die suggestie kwam later.

„In mijn vroegere jaren stond ik ook al voor mensen klaar die minder bedeeld waren of minder capabel waren”, aldus Kramer. „Mijn buurman werkt in de zorg en hij zei tegen mij: je moet de gehandicaptenzorg in.” Over dat werk en die doelgroep is hij meer na  gaan denken. Via een kennis kwam hij in contact met Talant in Beetsterzwaag. Hij deed er een snuffelstage, kreeg een vrijwilligerscontract en draaide een aantal keren mee. Het werk paste bij hem, hij kon er zichzelf zijn, iedere dag. Toen er na een verbouwing nieuwe vacatures kwamen, heeft hij tot drie keer toe gesolliciteerd, maar dat hij geen opleiding in de zorg had was een behoorlijk obstakel op weg naar een vaste aanstelling. Toch betaalden de sollicitaties zich uit. Hij bleef in beeld door het vrijwilligerswerk, zijn cv was een paar keer rondgegaan; de mensen bij Talant wilden hem er graag bij hebben. Ze durfden het met hem wel te  proberen: hij kreeg een contract met een opleiding. Hij werkte vier dagen en volgde één dag in de week de lessen van de mbo-opleiding maatschappelijke zorg bij ROC Friese Poort, het BBL- traject: beroeps begeleidende leerweg. De opleiding duurt twee jaar, hij rondde het in iets meer dan anderhalf jaar af. „Ik heb het als positief ervaren om weer naar school te gaan. Het was lang geleden en vroeger vond ik het niet zo veel aan; nu was het anders. Natuurlijk was het ook pittig, ik was soms bekaf door de lange dagen, maar ik was deze keer extra gemotiveerd en serieus, ik wilde het graag zo goed mogelijk doen.”

In april is het drie jaar geleden dat hij zijn eerste carrière vaarwel zegde en daar heeft hij geen moment spijt van gehad. „Dit past beter bij me. Het voortraject in de sales heeft me geen windeieren gelegd: ik heb ervaring opgedaan wat betreft het werken met mensen en dat komt me nu goed van pas. Bovendien ben ik ouder geworden.

Vroeger dacht ik wel eens: de zorg is meer iets voor vrouwen, maar dat is natuurlijk onzin.” Juist in de zorg zijn meer mannen nodig. Kramer staat als enig man op een groep, maar een goede mix van begeleiders is erg belangrijk. „Sommige cliënten zoeken iemand in een vaderrol of ze voelen zich meer op hun gemak bij een vrouw.”

Hij hoopt dat zijn verhaal mensen aan het denken zet. Er zijn volgens hem te veel mensen die verder ploeteren in een baan waar ze geen passie voor hebben. „Als ik iemand over de streep kan trekken die op zoek gaat naar zijn of haar passie en de switch durft te maken, dan ben ik tevreden. Als je iets doet wat niet lekker voelt, kan je jouw werk ook niet goed doen. Dat is voor niemand fijn.”