Werkloos? 4 opties om je tijd waardevol in te vullen

Je hebt je studie achter de rug, bent net een twintiger en staat aan het begin van je carrière. Maar wat als die carrière niet direct begint doordat je werkloos bent? Of na je eerste baan van een jaar er niet direct een volgende is? Dat kan frustrerend zijn, maar zeker niet het einde van de wereld. Als je de tijd die je hebt maar waardevol invult. Wat kun je doen?

 

1. Reizen

Eerst geld verdienen, dan reizen. Dat lijkt een logische volgorde. Maar als je al wat geld hebt, waarom pak je die kans om te reizen dan niet nu? De tijd vliegt voorbij en voor je het weet ben je jaren achtereen aan het werk en moeten je mooie plannen om meer van de wereld te zien de ijskast in. Hoe vaak ga je de kans krijgen?

Je kunt de wereld ontdekken, inspiratie opdoen, jezelf leren kennen, ter plekke werk gaan doen (zie ook hieronder bij vrijwilligerswerk), je hoofd leegmaken voor een frisse start, etc. Er zijn talloze redenen om die kans te pakken nu die er is. Overigens hoeft het niet per se een reis te zijn. Een vakantie of gewoon even tijd voor jezelf kan net zo goed. Belangrijk is wel dat je in deze periode niet achterop raakt. Het is goed om een persoonlijke missie te hebben, te blijven leren, te investeren in je ontwikkeling.

 

2. Een blog starten

Een blog beginnen kan op verschillende manieren. Je schrijft bijvoorbeeld over de reis die je maakt, een onderwerp waar je veel over weet (kennis delen), een persoonlijk blog. Tevens een goede manier om aan personal branding te doen. Wellicht worden je blogposts wel opgepikt en brengt het je een baan op het gebied waar je over schrijft.

 

3. Vrijwilligerswerk

Een bekende. Je zet jezelf in voor de maatschappij, doet werkervaring op en leert tegelijkertijd. Ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Bovendien laat het zien dat je gemotiveerd bent en je graag aan de slag gaat. Vrijwilligerswerk hoeft niet per se in je omgeving te zijn. Combineer bijvoorbeeld je reis met vrijwilligerswerk!

 

4. Stages

Een aanvulling op vrijwilligerswerk, want stages zijn ook vaak geen (goed) betalende opties. Bovendien heb je vaak net een stage achter de rug. Toch kan het mooie kansen bieden. Je doet werkervaring op en het kan een opstapje zijn naar een baan.

Zoek uit wat je droomjob of -bedrijf is en probeer een stage te regelen. Voor hen een kleine investering, voor jou een grote kans. Je weet direct wanneer er vacatures zijn en of de functie dan wel het bedrijf bij je past. Als je bij je favoriete bedrijf stage loopt, ben je al binnen en kennen ze je. Dat geeft je een streepje voor bij een sollicitatie. En een ander voordeel: je legt nieuwe contacten. Zorg wel dat je stage ook echt voor jou een meerwaarde heeft en je niet ‘gebruikt’ wordt voor de kleine klusjes.

 

Bron: Jobat.be