Werkloosheid in Friesland stijgt flink: ‘Maar volgende maand pas de werkelijke impact van deze crisis zien’

Het aantal WW-uitkeringen in Friesland is sinds de corona-uitbraak flink toegenomen. Uitkeringsinstantie UWV signaleerde in maart een stijging van 35 procent ten opzichte van februari.

Daarmee zit onze provincie nog wel onder het landelijke stijgingsgemiddelde van 42 procent. ,,Dat verschil heeft te maken met de detailhandel en de cultuursector, die in Friesland toch net wat minder vertegenwoordigd zijn vergeleken met bijvoorbeeld de Randstad”, legt arbeidsmarktadviseur Marieke Schramm van het UWV uit.

Eind maart zaten 250.400 Nederlanders in de WW – 2,7 procent van de totale beroepsbevolking. In normale jaren daalt de werkeloosheid in deze periode, omdat de vraag naar arbeidskrachten in onder meer de toeristensector, de horeca en de land- en tuinbouw dan groeit.

Nu is alles anders. Op 27 februari werd de eerste besmetting in Nederlands geconstateerd en sinds 11 maart wordt de infectieziekte Covid-19 hier als pandemie erkend. Als gevolg van de ‘intelligente lockdown’, deden in Friesland vooral uitzendkrachten en horecamedewerkers noodgedwongen een beroep op het UWV.

Lees ook | Duizenden Nederlanders verliezen baan door coronacrisis

De afgelopen maand werden 1825 uitzendbanen beëindigd, een groei van dik 21 procent. In de horeca groeide het aantal ontslagen personeelsleden in vier weken tijd met 10 procent naar 593. Chauffeurs en winkelmedewerkers belandden in iets mindere mate op straat. ,,Je merkt dat ook de detailhandel, specifiek de non-food, behoorlijk wat klappen heeft gekregen.”

Harde klap in cultuursector

Opmerkelijk genoeg vertoonde de toch ook zo geplaagde cultuursector in de ontslagcijfers een daling van 3,5 procent, naar een totaal van 55 uitkeringen. ,,In de cultuursector werken veel zzp’ers”, zegt Schramm. ,,Die kom je in deze cijfers niet tegen.” De landelijke cultuurcijfers ogen veel schrikbarender: namelijk een plus van 98 procent (540 banen).

Volgens de UWV-deskundige is het Friese beeld nog niet compleet. ,,Ik denk dat we volgende maand pas de werkelijke impact van deze crisis zien. Veel werkgevers hebben nu nog een afwachtende houding. In de horeca bijvoorbeeld, was goed personeel ruim een maand geleden nog schaars. Een goede kracht wil je na deze crisis niet bij de concurrent aan het werk zien.” Over de hele breedte gezien schreef de uitkeringsinstantie in maart 1421 nieuwkomers in voor een uitkering. In totaal zitten er 10.684 Friezen in de WW – 3,2 procent van de beroepsbevolking. Vorig jaar maart waren dat er 599 minder.

Uit de huidige cijfers blijkt dat Leeuwarden met 2327 WW-uitkeringen koploper is, gevolgd door de gemeente Súdwest-Fryslân met 1339 uitkeringen. De Waddeneilanden, die afhankelijk zijn van het toerisme, laten in de meest recente WW-cijfers nog altijd een vrij constant beeld zien. ,,Daar zul je in april toch een sterke afname van de werkgelegenheid moeten zien.”

Bron: Leeuwarder Courant