Werknemers tevreden ondanks overwerk

AMSTERDAM Uit onderzoek van Epson is gebleken dat 88 procent van de werknemers in Nederland tevreden is over werk en werkomgeving.

Van de ondervraagden geeft 83 procent aangeeft dat hun balans tussen privé en werk precies goed is Dit ondanks het feit dat de meerderheid (69 procent) gemiddeld zes overuren per week maakt, waarvan bijna een derde onbetaald is.

Deze overuren zijn het gevolg van een combinatie van werkdruk. Een opmerkelijke 41 procent van de werknemers geeft toe dat er ‘simpelweg niet voldoende werkuren beschikbaar zijn om te doen wat nodig is’. Bijna de helft benadrukt dat andere werkvereisten, zoals vergaderingen, rapportages en administratie, voorkomen dat zij zich op hun eigenlijke werk kunnen concentreren.

Overuren blijken echter ook een periode te zijn waarin de beste prestaties worden geleverd, waarin werknemers ongelezen e-mails lezen voltooide of om hun professionele inzicht/vaardigheden te verbeteren.

Het onderzoek suggereert tevens dat overuren worden gebruikt om een meer maatschappelijk betrokken werkomgeving te creëren tijdens kantooruren. Ruim een derde van de werknemers geeft toe dat zij het prettig vinden om te kletsen en contacten te onderhouden op het werk en dat zij de extra uren gebruiken om hun werk te doen.

,,Tevredenheid en stimulering van werknemers binnen de werkomgeving zijn cruciale economische bouwstenen die niet mogen worden vergeten in het moderne concurrerende bedrijfsklimaat’’, aldus manager Ward Estoppey bij Epson Nederland. ,,Organisaties kunnen altijd meer doen om een positieve werkcultuur te helpen creëren, waarbij de tevredenheid van hun werknemers verder wordt verbeterd, en dit onderzoek biedt een momentopname van het tijdbeheer, de werkdruk en de prioriteiten van de hedendaagse personeelsbestand.’’