Zakelijk verkeer: 5 manieren waarop het anders kan

De zakelijke autokilometers blijven elk jaar stijgen, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Terwijl er, naast het openbaar vervoer, genoeg manieren zijn om zakelijk verkeer te verminderen. In dit artikel lees je onze vijf tips.

1. Pak de fiets

Je ziet ze steeds vaker voorbijzoeven: elektrische fietsen. Ze maken het een stuk makkelijker om wat langere afstanden, zoals naar je werk, met de fiets af te leggen. En dat is ook nog eens goed voor je gezondheid. Uit onderzoek van TNO blijkt namelijk dat mensen die regelmatig de fiets naar het werk pakken, minder vaak ziek zijn dan collega’s die met een ander vervoersmiddel naar hun werk gaan. Wat wil je nog meer?

2. Deel een auto

Liever wel het gemak van de auto? Kies voor een deelauto. Deze deel je met andere mensen en kun je reserveren wanneer je hem écht nodig hebt. Dat zorgt ervoor dat je een bewuste keuze maakt over wanneer je de auto pakt en vermindert daarmee de CO2 uitstoot. In Friesland vind je bijvoorbeeld Greenwheels in Leeuwarden of MyWheels door de hele provincie.

3. Ga op autodate

Waar je eerder met een opgestoken duim langs de kant van de weg moest staan, kun je nu via online platforms zoals BlaBlaCar een lift regelen. Daarop kun je precies zien wanneer iemand een ritje met zijn auto gaat maken. Rijdt een autobezitter bijvoorbeeld overmorgen van Leeuwarden naar Amsterdam, precies waar jij moet zijn, dan kun je aangeven dat je graag mee wilt rijden. Nog gezellig ook!

4. Vergader digitaal

Vergader je voor je werk regelmatig met klanten of partners? Dankzij de moderne technologie hoef je daarvoor de deur niet uit. Een overleg kan in veel gevallen net zo goed via een conference call. Dat bespaart bovendien kosten en tijd.

5. Stimuleer duurzaam reizen

Is jouw bedrijf goed te bereiken met het openbaar vervoer? Grote kans dat veel bezoekers alsnog de auto pakken wanneer ze naar jullie toekomen. Door ze goed te informeren over de mogelijkheden van het openbaar vervoer, kun je ze stimuleren om duurzamer te reizen. Plaats bijvoorbeeld een dynamische routebeschrijving van het openbaar vervoer op jullie website. Of plaats een display bij de uitgang met daarop actuele vertrektijden van de treinen en bussen.

Hoe kom jij duurzaam op je werk?

 

Bron: ikbenbewust.nl