‘Ze zagen in mijn leeftijd geen probleem’

Na dertig sollicitaties was het opeens toch raak voor Marga Nobbe uit Muntendam.

Marga Nobbe (50) uit Muntendam had een baan voor twaalf uur per week bij zalencentrum Dukdalf in Veendam plus een aanvullende uitkering. ,,Leuk werk”, zegt de alleenstaande moeder van twee kinderen. ,,Maar ik had onvoldoende inkomen. Dus ging ik in januari op zoek naar ander werk.”

Inmiddels is ze bijna twee maanden fulltime aan het werk bij Simian in Westerbroek, het snel groeiende bedrijf dat via de websites Reclameland, Flyerzone en Drukland.nl gespecialiseerd drukwerk verkoopt. ,,Ik ga elke dag met plezier naar het werk”, vertelt zij. Ze weet uit ervaring dat werk vinden niet eenvoudig is. Voor ze drie jaar bij de Dukdalf werkte, was ze negen jaar werkloos. Daarvoor had ze een reeks flexbanen in de landbouw, de zorg en bij de Energiewacht. ,,En wees nu eerlijk: mijn leeftijd speelt zo langzamerhand ook een rol. Dus ik was niet zo heel optimistisch toen ik nieuw werk ging zoeken.” Dat bleek nog altijd niet eenvoudig. Dertig sollicitaties bleven zonder resultaat. ,,Ik kreeg te horen dat ik niet paste in het profiel. Of ik kreeg helemaal geen reactie.” Ze praat met waardering over het onthaal dat ze kreeg bij het BWRI, het ‘uitzendbureau’ vande gemeente Midden-Groningen. ,,Ik ben daar heel goed begeleid. Het brachtmein contact met Simian. Ik solliciteerde er eigenlijk voor schoonmaakwerk. Dat wilde ik naast mijn werk bij de Dukdalf gaan doen. De twee banen bleken moeilijk te combineren. Toen vroegen ze: ‘Wil je geen productiemedewerker worden?”’

‘Ik kreeg te horen dat ik niet paste in het profiel. Of ik kreeg geen reactie’

Op die vraag was ze niet voorbereid. Nobbe: ,,Je denkt bij zo’n functie meteen aan lopendebandwerk. Ik mocht ook een middag rondkijken of het werk me wat leek. Het bleek heel afwisselend. Ze zagen in mijn leeftijd absoluut geen probleem. Toen heb ik ‘ja’ gezegd. Daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Ik ben heel vriendelijk ontvangen.” Ze werkt in het team dat de productie en verzending verzorgt van groot formaat drukwerk, zoals posters, spandoeken, schilderijen, reclameborden en banners. ,,Ik hou me voornamelijk bezig met het in elkaar zetten en verzenden van de banners. Als er wat anders te doen ik, pak ik dat op. Net zo als mijn collega’s dat doen. We werken echt als team.”