Zelf ontslag nemen: dit zijn de vijf grootste fouten die je kunt maken

De beslissing is gevallen. Je hebt een nieuwe baan gevonden en je gaat je ontslag indienen bij je werkgever. Uit enthousiasme voor je nieuwe functie kan je de ontslagetiquette uit het oog verliezen. Toch is op de juiste manier vertrekken echt wel belangrijk. Deze vijf dingen kun je daarom beter niet doen als je weg gaat.

1. Je werkgever of leidinggevende niet als eerste inlichten

Uiteraard is het zo dat je partner, je gezin of beste vrienden al van je switch op de hoogte zijn, nog voor je het op het werk hebt verteld. Dat is normaal. Maar op de werkvloer zelf is het ‘not done’ om bij je collega’s, klanten of leveranciers te laten vallen dat je er binnenkort niet meer zal zijn, nog voor je met je leidinggevende of werkgever hebt gesproken. Hij of zij heeft je in dienst genomen en dan is het wel zo netjes om eerst op dat niveau de beëindiging van de samenwerking te regelen. Bovendien loop je zo niet het risico dat je baas het van iemand anders moet horen en vervolgens gepikeerd raakt.

2. Opscheppen over je nieuwe baan

Wie van baan verandert, heeft daar doorgaans zijn redenen voor. Slecht management, te weinig loon, te weinig flexibiliteit… Hoe blij je ook mag zijn met je nieuwe baan en de betere voorwaarden die je daar krijgt, je kan het echt niet maken om dat nog even in te wrijven bij de collega’s die je op je oude werkplek achterlaat.

3. Je negatief uitlaten over je baas of collega’s

Het is ook niet de bedoeling dat je je tijdens je opzegtermijn rancuneus opstelt tegenover de collega’s en leidinggevende die je binnenkort achter gaat laten. Zijn er conflicten gaande, hou die dan tussen jou en de persoon in kwestie. Het heeft geen zin om je beklag te doen bij andere collega’s en al zeker niet bij externen. Met deze instelling kan je een zeer negatieve indruk maken.

4. Je werk niet goed overdragen

Het kan aantrekkelijk zijn om tijdens je opzegtermijn alleen nog het hoogstnodige te doen. Je bent al aan het uitkijken naar je nieuwe uitdaging, waardoor de motivatie voor je huidige baan wegzakt. Toch is het belangrijk om tot aan je laatste werkdag professioneel te blijven. Dat houdt ook in dat je geen chaos achterlaat na je vertrek. Probeer de losse eindjes nog aan te pakken en zorg voor een heldere overdracht naar je opvolger, persoonlijk of via een overdrachtsdossier waarin je alle belangrijke informatie zet. Je weet immers nooit of je een ex-collega nog zal tegenkomen tijdens je verdere loopbaan.

5. Vertrekken zonder afscheid te nemen

Hoe je afscheid neemt van je collega’s, is natuurlijk persoonlijk. Niet iedereen voelt zich geroepen om er een heus evenement van te maken met een feest en emotionele afscheidsspeeches. Maar vertrekken zonder enige vorm van afscheid is wel uit den boze. Een kleine traktatie, een mail waarin je iedereen bedankt voor de fijne samenwerking, nog even persoonlijk bij de verschillende teams langsgaan… Het vraagt allemaal niet veel moeite en op die manier kan jij op een positieve manier de deur achter je dichttrekken.

Bron: ad.nl