Zelfstandigen hebben moeite met balans privé en werk

Promovendus Anne Annink sprak voor haar proefschrift ‘Busyness around the Business’ met ondernemers in Nederland, Zweden en Spanje. Ondernemers blijken tevreden zijn over hun werk, maar hebben moeite met het tijd vrijmaken voor het gezin. Dit meldt RTLZ.

Een eigen bedrijf beginnen is voor veel mensen een droom. Je bepaalt je eigen agenda en je hoeft geen verantwoording af te leggen aan een baas. Maar er zijn ook nadelen. Financiële onzekerheid bijvoorbeeld. Ook veeleisende klanten kunnen voor druk in de balans tussen werk en privé zorgen, stelt promovendus Anne Annink.

Het zelfstandige bestaan is niet voor iedereen weggelegd. Of je het aan kunt is erg wisselend. Dit zag bestuurskundige Anne Annink. Volgens haar zijn sommige ondernemers heel tevreden met de manier waarop ze hun werkleven inrichten. Anderen zitten met regelmaat tegen een burn-out aan.

Annink onderzocht voor haar proefschrift ‘Busyness around the Business‘ Europees beleid op dit vlak en sprak met zelfstandigen in Nederland, Zweden en Spanje. Hoofdconclusie: zelfstandigen zijn meer tevreden over hun werk-privé balans en welzijn dan werknemers, maar ervaren ook meer conflict in de balans tussen werk en gezin.

Last-minute verzoekjes van klanten
Het maakt daarbij wel uit in welke sector je zit. Werk je klantgericht, dan ervaar je meer stress. Dat komt onder andere doordat klanten soms onrealistische verwachtingen hebben. Ze komen met last-minute verzoekjes komen en moeten tevreden worden gehouden. Ook maakt het een uit of iemand uit eigen keuze zelfstandig is gaan werken. Ben je dat gaan doen omdat je geen baan kon vinden, dan is de kans een stuk groter dat je ontevreden bent over je freelance bestaan.

Overheid kan helpen
Voor overheden is er een rol weggelegd om stress weg te nemen bij ondernemers, concludeert Annink. Uit haar onderzoek blijkt dat zelfstandigen minder stress ervaren als een bedrijf makkelijker op te zetten is. Bijvoorbeeld door de belastingregels en vergunningaanvragen te vereenvoudigen, leningen te verstrekken en onderwijs aan te bieden.

Ook het kunnen terugvallen op een werkloosheidsuitkering zorgt voor rust bij zelfstandigen, net als een flexibel aanbod van kinderopvang en verlof. Een verplicht (lang) zwangerschapsverlof wordt bijvoorbeeld juist als negatief gezien, omdat ondernemers daardoor klanten kunnen kwijtraken. Dat kan beter flexibel ingezet worden.

bron: RTLZ
foto: Pexels