Zo gaat staking op anderhalve meter afstand in Hoogeveen..

Opnieuw leggen werknemers in de metalektro het werk neer. Opnieuw kunnen bonden en werkgevers het niet eens worden over een cao.

In Hoogeveen gingen medewerkers van Fokker Aerostructures en Trivium Packaging zondagavond voor 24 uur in staking.

Drive-in in hartje Hoogeveen

Dat staken gebeurt coronaproof. Op de ijskoude Markt in Hoogeveen is maandagmorgen een heuse drive-in ingericht.

Stakers komen met de auto het parkeerterrein oprijden. Door het geopende autoruit krijgen ze in een emmertje een stakinsgbiefje uitgereikt. Iets verderop hebben FNV en CNV een partytent opgesteld, daar kunnen de stakers lansgrijden en wordt met een papierprikker of een visnet het ingevulde stakingsbriefje in ontvangst genomen.

Beide bonden verwachten deze morgen enkele honderden stakers in Hoogeveen. ,,Alleen de massa, die je normaal bij dit soort bijeenkomsten ziet, zie je nu niet’’, zegt CNV’er Hank Oomkes. ,,Het druppelt door in de auto.’’

Vanwege de bijzondere omstandigheden mogen de stakers de staking ook thuis uitzitten in plaats van op de werkplek. ,,Zo kunnen we op een veilige manier toch actie voeren’’, zegt Oomkes.

Akkoord lijkt ver weg

En dat is nodig vinden de bonden. De cao Metalektro die twee jaar geleden met veel pijn en moeite tot stand kwam, liep in december af. Bonden en werkgevers, verenigd in FME, kwamen niet tot een nieuwe cao.

Beide partijen liggen ver uit elkaar. De bonden eisen nu 4 procent loonsverhoging, de werkgevers willen niet meer dan 1 procent. Ook op diverse andere terreinen als een solidariteitspact is een akkoord ver uit zicht.

FME: onzekere tijd door corona

FME wijst op de onzekere economische tijden als gevolg van de coronapandemie.

Dat maakt op CNV-onderhandelaar Arthur Bot weinig indruk.

,,Ja, het is zwaar voor het mkb, voor zzp’ers, voor horeca en evenementen. Maar we hebben het hier over grote bedrijven. Met deze bedrijven gaat het prima. Kijk naar de recordwinst van ASML, de prima cijfers van Philips. Grote bedrijven draaien op dit moment als een tierelier.’’