Zo maak je een sterke webinar: 7 tips

Hoe ga je op een succesvolle en inspirerende manier met webinars aan de slag? Een van de belangrijkste voordelen van webinars is dat ze flexibel inzetbaar zijn. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding om je publiek – waar ook ter wereld – te bereiken.

Naast de flexibiliteit die webinars bieden, hebben ze ook de kracht om deelnemers te inspireren, een sterkere relatie op te bouwen en kijkers tot actie te bewegen. Met webinars kan je scoren, maar je kan ook de mist ingaan. Daarom hierbij 7 essentiële tips om vakkundige en boeiende webinars te organiseren…

1. Je voorbereiding is essentieel

Eén van de grootste valkuilen is dat vele sprekers vertrekken van een bestaande presentatie. Niet doen! Denk na over de boodschap die je wil brengen en probeer deze dan zo beknopt mogelijk in een structuur te gieten. Eens je verhaal helemaal duidelijk is, start dan pas met het maken van je PowerPoint-slides.

2. Gebruik minder tekst en meer visuals

Hou rekening dat de kwaliteit van je slides haarscherp moet zijn. Een webinar is een livestream en daardoor is de beeldkwaliteit niet altijd optimaal. Houd dat in gedachten. Gebruik daarom duidelijke beelden en beperk de tekst tot een minimum. Dus beter geen ellenlange lijst met bulletpoints of ingewikkelde grafieken, maar grote titels, quotes, afbeeldingen die je verhaal ondersteunen. Zorg er ook voor dat je slide voldoende lang in beeld blijft, zodat mensen de tijd hebben om de informatie te verwerken.

3. Maak een afdruk van je dia’s

Dit is trouwens ook een goede tip voor face-to-face presentaties. Zorg voor een print van je presentatie in slidesorter view. Op deze manier heb je een overzicht van je presentatie en ben je nooit de draad kwijt. Ook niet wanneer plots iemand een onverwachte vraag stelt waar je misschien even over moet nadenken. Met één blik op het geprinte overzicht kan je meteen zien waarover het ging en daar handig op inpikken.

4. Vermijd stoorzenders

Waarschijnlijk denk je er wel aan om je mobiele telefoon uit te schakelen, maar zorg ook dat alle notificaties op je pc of laptop uitstaan. Ga in een ruimte zitten waar je niet gestoord wordt. Verwittig collega’s of andere aanwezigen en hang desnoods een bord aan de deur met het verzoek tot stilte.

5. Betrek je publiek

Eens je in de flow zit van je presentatie, vergeet je misschien snel dat er ook een publiek naar jou zit te kijken en te luisteren. De deelnemers aan je webinar hebben wellicht vragen of waardevolle feedback. Check dus regelmatig of er reacties zijn.

Beter nog: zorg zelf voor interactie door vragen te stellen. Bij de meeste webinar software is een chatfunctie voorzien en zelfs de mogelijkheid om polls en andere vormen van interactie in te voegen. Hoe meer je het publiek betrekt, hoe groter de aandacht en de waardering achteraf zullen zijn.

6. Omgaan met stress

Het is normaal dat je wat gespannen bent voor je presentatie. Misschien is het voor jou de eerste keer en de gedachte dat er zaken fout gaan, zorgt waarschijnlijk voor extra stress. Maak je geen zorgen over de techniek. Kies daarvoor voor een degelijk platform. Voel je je onzeker over het spreken zelf, dan kan je met een gastspreker of duopresentatie werken. Zo haal je de druk voor een stuk van je schouders. Ook de volgende tip zal zeker helpen: repeteer je webinar vooraf.

7. Camera? Lights? Rehearse!

Oefen je webinar meerdere malen zodat alles vlekkeloos verloopt op de dag dat je live gaat. Je wil niet tijdens de uitzending voor verrassingen komen te staan. Organiseer dus een dry-run enkele dagen voor het evenement zodat je zeker bent dat de techniek goed werkt, de flow en de timing goed zitten en je presentatie vlot verloopt.

Bron: jobat.be