Zo maakt DUO goed onderwijs in Nederland mogelijk

Dit studiejaar logden er zo’n 160.000 nieuwe studenten in op Mijnduo.nl.  Alleen al deze studenten genereren hiermee enorme hoeveelheden data. Hoe gebruiken de ict’ers van DUO deze data om alles achter de schermen in goede banen te leiden?

DUO is de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid die onder andere verantwoordelijk is voor het verstrekken van studiefinanciering, het bekostigen van onderwijsinstellingen en het organiseren van examens. Met meer dan 400 in-house ontwikkelde applicaties is gerust te stellen dat het bij DUO over big data gaat.

Dataverwerking
Al deze data wordt realtime verwerkt, gevisualiseerd en geanalyseerd middels een hoogontwikkeld ict-landschap met geautomatiseerde processen. Dit is nodig omdat de hoeveelheid en complexiteit van de data het menselijkvermogenteboven gaat.Daarnaast wordt continu gekeken hoe deze processen verder te optimaliseren en te innoveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheden die machine learning kan gaan brengen.

Dashboards
DUO houdt deze datastromen continu in de gaten, zodat elke klant -zowel student als onderwijsinstantie – zo goedmogelijk geholpen wordt. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van studiefinanciering of  het inkijken vandiplomagegevens voor een staatsexamen.

De DevOps-teams van DUO gebruiken hiervoor realtime dashboards. Deze overzichten laten middels grafieken en meters zien wat de huidige stand van zaken is, zoals de performance van een website. Wanneer het nodig is, kan er op deze manier direct worden ingegrepen om bij te sturen.

Betrouwbaarheid
Alle systemen moeten goed draaien zodat klanten van DUO zoveel mogelijk online en via selfservice zaken kunnen afhandelen. Want stel je de chaos eens voor wanneer het uitbetalen van maandelijkse bedragenaan studenten, scholen en leraren niet goed gaat. Daarom is de betrouwbaarheid van het ict-landschapzobelangrijkvoordedienstverlening van de onderwijsorganisatie. Big data is een van de nieuwe strategieën die DUO als datagedreven organisatie inzet om daarvoor te zorgen.

Werken als ict’er bij de overheid
Wie demensen zijn die de systemen voor het onderwijs in Nederland op peil houden? Dat zijn ict’ersdiewillenwerkeninDevOps-teams waarin ontwerpers, bouwers, testers en applicatiebeheerders intensief samenwerken. Het zijn ict’ers met een goed oog voor de nieuwste technische ontwikkelingen; enthousiaste mensen die van onderwijs houden en zichzelf verder willen ontwikkelen.

Bekijk hier alle vacatures bij DUO