Zwanger? Vrouw in verwachting op werk nog steeds gediscrimineerd

Geen contractverlenging. Geen salarisverhoging. Je oude functie niet meer terugkrijgen. En dat alleen omdat je in verwachting bent. Zwangere vrouwen in Nederland ervaren nog te vaak negatieve gevolgen van hun fysieke conditie. Het College voor de Rechten van de Mens wil dat deze groep beter voor haar belangen opkomt.

 

Zwangerschap lastig?

Laurien Koster kan zich best voorstellen dat het voor een kleine ondernemer lastig is als hij met meerdere zwangere werknemers tegelijk wordt geconfronteerd. Maar, meent de voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, een manager krijgt meer lastige zaken voor zijn kiezen.

“Een werknemer kan ook van de trap vallen, of overspannen raken. Dat is ook lastig. Een zwangerschap is eigenlijk heel overzichtelijk: een vrouw meldt het vaak zo’n zes maanden van tevoren. Dat geeft een werkgever genoeg tijd om vervanging te regelen. Daar is zelfs een financiële regeling voor in de wet.”

 

Lasten voor werkgever

Een zwangerschap op de werkvloer mag dan extra lasten voor de werkgever met zich meebrengen, zoals het regelen van een vervanger, voor de dame in kwestie is het vaak nog veel lastiger. Dat blijkt uit een peiling die het College voor de Rechten van de Mens, voorheen de Commissie Gelijke Behandeling, deze week naar buiten bracht. Van de deelnemende vrouwen had een kwart meegemaakt dat haar contract niet werd verlengd door haar zwangerschap.

Uit eerder onderzoek van het college kwam al naar voren dat 45 procent van de werkende vrouwen negatieve ervaringen heeft met zwangerschap in relatie tot hun werk.

 

Kritische opmerkingen

Met stip op nummer 1 staan de kritische opmerkingen van leidinggevenden over de zwangerschap. ’Ga lekker thuis zitten met je kinderen, je man verdient toch genoeg’. Of: ’Jullie zouden allemaal verplicht aan de prikpil moeten’. “Het zal je maar gezegd worden als je meldt dat je een kind verwacht. Wat tegen vrouwen wordt gezegd, grenst aan het ongelofelijke.”

 

Promotie mislopen

Ook een promotie of salarisverhoging mislopen door je zwangerschap of vakantiedagen moeten inleveren om je verlof te compenseren, komen geregeld voor. “Het gaat hier om verboden handelen van de werkgever. Maar veel vrouwen weten dat helemaal niet.”

 

Zwangerschap verzwijgen

Zo zijn er veel werkzoekende vrouwen die het bij een sollicitatie wel uit hun hoofd laten om te vertellen dat ze zwanger zijn. Koster begrijpt goed waarom. “Veel vrouwen vinden het vervelend om het achter te houden, maar de werkelijkheid is dat het melden van een zwangerschap hen schade kan toebrengen. En je hoeft het niet te melden. Een kandidaat kan erom worden afgewezen, terwijl dat volgens de wet niet mag.”

 

Tijd voor actie

Hoog tijd voor de mensenrechtenbewaker om in actie te komen. Met de campagne Zwanger en Werk: geregeld of gedoe wil het College vrouwen én werkgevers er bewust van maken dat zwangerschapsdiscriminatie niet kan. “Uit de peiling blijkt dat vooral de directe manager een probleem van de zwangerschap maakt. Bedrijfsleiding en managers op de werkvloer moeten eens met elkaar om tafel om te bespreken ’hoe doen we dat hier eigenlijk’.” Hoewel de uitspraak van het College niet bindend is, verbeteren sommige werkgevers toch hun belonings-of sollicitatiebeleid, ten gunste van de zwangere vrouw. “Door er aandacht aan te besteden, blijkt verandering toch mogelijk.”

Kosters missie is geslaagd, als de wet in alle gevallen wordt nageleefd. “Dat de vrouw als enige kinderen kan krijgen, mag niet betekenen dat zij in haar rechtspositie of carrièrekansen wordt gedwarsboomd. We vinden economische zelfstandigheid belangrijk en we hebben vrouwen hard nodig op de arbeidsmarkt. Dan moet je ze ook de kans geven op de werkvloer. Doe je dat niet, dan accepteer je als werkgever niet dat kinderen krijgen de normaalste zaak van de wereld is.”

bron: Gezondheid&co