Zzp’er voor de klas: “Maakt het invallen leuker”

In de Randstad wordt er in het onderwijs al volop gebruik gemaakt van zzp’ers. Nu begint het ook in het Noorden heel langzaam op te komen.

Tineke de Jong uit Sneek staat sinds januari als freelance leerkracht (ook wel flexleerkracht genoemd) voor de klas. Ze is voorlopig nog één van de weinigen in het Noorden. ,,Ik ken in Friesland nog drie zzp’ers, maar in Drenthe en Groningen zijn er minder bij de website flexleerkracht aangesloten”, vertelt ze. ,,Ik denk dat dat te maken heeft met het lerarentekort. In de Randstad is dat tekort groter dan in het Noorden. De meeste scholen beschikken hier nog over een redelijke, flexibele schil.”
 

Invallen wordt leuker

Zit er een verschil tussen een freelance leerkracht en een invalleerkracht? Qua werk niet, maar het gevoel is volgens De Jong anders. ,,Als zelfstandig ondernemer vind ik het invallen veel leuker. Ik haal mijn eigenwaarde uit mijn eigen onderneming, kan zelf beslissen of ik ja of nee zeg, kan actief nieuwe klanten werven en kan mijn eigen uren declareren.”

Toen De Jong net begonnen was, schreef ze alle onderwijsbesturen in Friesland aan. De reacties waren wisselend. De meesten vonden het te duur of durfden het vanwege wet- en regelgeving niet aan. Toch waren er ook scholen die het als optie zagen. Bij twee daarvan is ze aan het werk gegaan.
 

Uitbuiten

Met de kritiek dat zzp-leerkrachten de schaarste uitbuiten, is De Jong het niet eens. ,,Niemand staat met dollartekens in de ogen voor de klas. Het gaat om een eerlijke vergoeding. In schoolvakanties verdien ik niets, wordt niet doorbetaald bij ziekte, krijg geen eindejaarsuitkering en moet zelf sparen voor mijn pensioen.”
 

Oplossing voor lerarentekort

Zijn de freelance leerkrachten een oplossing voor het lerarentekort? De Jong weet het niet. ,,Als de wetgeving rondom contracten zo blijkt, kan het een oplossing zijn. In het onderwijs moeten invallers na een bepaald aantal keren invallen een vast contract krijgen. En wellicht wordt het op deze manier wel aantrekkelijker voor mensen met een pabo-diploma die wat anders zijn gaan doen.”

Bron: Dagblad van het Noorden